Са скупштинског заседања – Живот у Лозници не сме да стане

29. јул 2021.

На данашњем скупштинском заседању усвојен је Просторни план (ПП) града Лознице и План детаљне регулације (ПДР) индустријске зоне „Север” који се доносе у складу са привредним развојем Лознице и применом законских одредби које ће грађанима омогућити да озаконе постојеће објекте, граде нове, увећавају привредну активност и остварују друге погодности у погледу боље инфраструктурне искоришћености и економског напретка.

Градоначелник Видоје Петровић је у свом обраћању истакао значај убразног привредног развоја и никад већих улагања наше државе и страних инвеститора у историји у наш град захваљујући чему је Лозница од девастиране општине постала модерно уређен град са јаком привредном делатношћу и богатом инфраструктуром која прати привредни развој и прилагођава се новим трендовима, пре свега у погледу доношења нових планских докумената који омогућавају изградњу нових стамбених и пословних објеката и саобраћајница.

– Ми, који смо имали визију, који смо гледали 10,15 година унапред, ми, који смо умели да успоставимо конекцију са својом државом, са својом Владом можемо данас да уживамо у новом лицу Лознице, које смо обећали нашим грађанима. Неко би да заустави Лозницу, да је врати тамо где сам је нашао, а нашао сам је на дну лествице српских градова и општина. Памти Лозница, памти народ. Не може се више нико жедан превести преко воде. Нека свако брине своју бригу, а ми знамо шта нам је чинити и имамо са ким да остварујемо све планове, са нашом Владом, са нашом државом, са нашим председником, господином Вучићем – казао је градоначелник.

Према његовим речима, Град Лозница захваљујући управо интезивном расту привредне активности за првих шест месеци има увећан приход у односу на исти период прошле године за 258 милиона динара, а како је истакао да бисмо могли да идемо даље привреда мора да се развија.

– Моја је дужност да са овог места јасно, недвосмислено, одговорно пошаљем поруку и ми смо родитељи, и ми имамо децу. Ово је подједнако наш град и ми ћемо подједнако  бринути о Лозници као и сви други – казао је и поручио:

– Ја вас молим немојмо да враћамо ствари уназад, нама треба заједништво, нама треба један дух толеранције, разумевања. Нама треба да и ми постанемо достојни промотери Лознице, да одавде пошаљемо лепе слике младих људи који су освајали престижне награде и признања на свестким такмичењима у различитим областима – спорту, науци, култури. Нама треба да са њима градимо будућност и да полако и сигурно стварамо простор у који могу да улазе на велика врата. Постоји милион тема на којима можемо да у политичком смислу боримо се за неке поене, али ово није политика, ово је живот. Живот у Лозници, живот у Србији не сме да стане – поручио је са скупштинске говорнице.

Позивајући се на речи председника Србије, премијерке, ресорне министарке градоначелник Петровић је још једном јасно и недвосмислено поновио пред пуном скупштинском сало да када је у питању отварање потенцијалног рудника јадарита постоји црвена линија која се не сме прећи.

– Не сме се прекршити закон. Закон каже постоје тачно предвиђени стандарди до ког нивоа се може нешто толерисати. Дакле, да ли би било утицаја на животну средину? Па има га и кад се крећу путнички аутомобили, али је у оквиру дозвољених вредности. Ту нема дилеме. Све ће бити транспарентно. Причаћемо са народом и на крају познаје ли човечанство и цивилизација, нешто демократскије од референдума – закључио је градоначелник Лознице.

Према речима известиоца Драгане Јовановић, Просторни план Града Лознице је значајно унапређен плански документ у смислу планирања целокупне територије града Лозница, у смислу дефинисања правца будућег развоја целог града, а поготово сеоског подручја. Такође, овај план одговара на захтеве великог броја привредних иницијатива и иницијатива грађана како везаних за озакоњење тако и за планирану изградњу.

Јовановићева је указала да се ПП града Лознице због усклађивања са Законом о озакоњењу објеката с обзиром да се у градској управи налази на стотине нерешених поступака озакоњења који се налазе на простору обухваћеним просторним планом града. Други разлог садржан је у ажурирању подлога с обзиром да је од 2011. године када је донет стари и још увек важећи Просторни план града Лозница дошло до израде дигиталног катастра за целу територију града.

У плану су обележена и подручја посебне намене, која су утврђена уредбама Владе Републике Србије, а међу њима су „Културни предео Тршић-Троноша”, брза саобраћајница, подручје реализације пројекта експлоатације и прераде минерала јадарита и друга на која се примењују уредбе Владе као виши акти и у складу са тим све дозволе и решења се дају у складу са њима док их Просторни план града препознаје као зоне на својој територији иако се не примењује на њих.

На скупштинском заседању усвојен је и ПДР индустријске зоне „Север” за чијом изградњом се указала потреба пре свега због захтева домаћих и страних инвеститора за већим просторним капацитетима у циљу изградње производних постројења међу којима ће бити и нови погони кинеске компаније „Минт”, која планира и даље да развија пословање у нашем граду, а све у складу са убрзаним индустријским и урбанистичким развојем Лознице

Како је на заседању образложено, овим ПДР-ом локација будуће индустријске зоне „Север” је на укрштању Гробљанске улице и брзог пута Лозница-Шабац на површини од 65 хектара и биће уз саму брзу саобраћајницу са којом ће бити одлично повезана. Овим Планом обухваћена је целовита и детаљнија планска разрада простора, саобраћајних и инфраструктурних система и уређење будуће индустријске зоне као простора, који се налази на једном од најзначајнијих развојних потеза у Лозници.