Са отварања 88. Вуковог Сабора: Унапредићемо, сачувати и модернизовати српско писмо Ћирилицу

14. септембар 2021.

Лозница и Тршић и ове године су центар културних дешавања са богатим програмом који ће наредних седам дана, посетиоци имати прилику да виде. Овогодишњи Вуков сабор биће у знаку наше две најзначајније личности српске књижевности – Иве Андрића и Вука. То је синоћ на свечаном отварању предсаборских свечаности, у присуству помоћника министра културе и информисања , госпође Славице Трифуновић рекла директорка Центра за културу Снежана Нешковић Симић у поздравној речи упућеној бројним посетиоцима Вуковог дома културе у Лозници. Пошто је подсетила да се Вуку у част саборује од 1933. године Нешковић Симић је истакла да јој је „посебна част да се обрати публици која дели просветитељске идеје, народну баштину и подстиче народну књижевност.

– На путу којим је Вук ходио још један књижевник је препознао знакове којим се бране и чувају српски језик и ћирилично писмо, нобеловац Иво Андрић. Наша влада и држава на челу са председником Александром Вучићем дају снажну подршку и граду Лозници и целој држави у очувању језика и писма. Каже, и  да  наше руководство града на челу са градоначелником који су организатори Вуковог сабора све ове године дају снажан подстрек просвети и култури као и за уметнички рад будућим генерацијама. Руководство града Лознице на челу са градоначелником господином Видојем Петровићем даје подршку младима да се упознају са традицијом и њеним особеностима. То се најбоље види кроз пројекат ”Лозница најбољима” и ”Тим за будућност Лознице” који на темељима славних великана из прошлости граде и развијају модерну и лепшу будућност. Она је упутила  позив публици да буду гости током свих седам дана и на централној свечаности која је у недељу 19. септембра.

Помоћница министра културе и информисања Славица Трифуновић проглашавајући саборовање отвореним каже да јој је посебна част да се обрати Лозничанима у тренутку када се у Народној Скупштини Републике Србије пред посланицима налази Предлог закона о употреби српског језика у јавном животу, заштити и очувању ћириличког писма. Ћирилица треба да буде матично писмо српске нације и културе, рекла је Славица Трифуновић. То је, како каже, тренутак када се сви ми као грађани одужујемо делу Вука Караџића.

– Деценијама је било много изговора, најчешће од стране владајуће идеологије. Али и чудном потребом занемаривања и потцењивања сопствене историјске прошлисти да се ћирилица сматра застарелом. Неке технолошки најнапредније нације су чувајући своје писмо неговале традицију упоредо са модернизацијом друштва. Управо је информатичко доба, доступност више различитих писама демантовало наше забринуте модернисте о чему сведочи податак да су бугарска ћирилица као и грчки алфабет равноправна писма заједнице држава Европске уније. Зато је наш императив да се српско писмо Ћирилица даље унапређује, развија и модернизује. Верујем да ће предстојећи сабор у Тршићу бити прилила да се још једном сретну наши најбољи језикословци, уметници, фолклористи и културни радници. Што боље познајемо себе то ћемо боље и изналазити решења за многа питања која се пред нас постављају како у земљи тако и у свету, закључила је Трифуновић.

У наставку свечаности  одржан ле концерт „Метохијска појања“ композитора академика Светислава Божића у извођењу филхармоније младих „Борислав Пашћан“ са пијанистом Александром Синчуком, под диригентском палицом Ђорђа Павловића.