Развојни планови града до 2030. године

17. децембар 2022.

Радне групе за израду Плана развоја града Лознице за период од 2024. до 2030. године јуче су у Омладинском центру имале радне састанке за економски развој, саобраћај и инфраструктурни развој, заштиту животне средине и друштвени развој.

– План развоја је највиши плански акт и најважнији за једну локалну самоуправу, а Лозница је једна од десет које у његовој изради имају подршку Националне алијансе за локални економски развој и Балканског центра за регулаторну реформу у сарадњи са Републичким секретаријатом за јавне политике, истиче помоћник градоначелника Љубинко Ђокић и подсећа да ће Лозница за две године имати брзи пут па ће са четири саобраћајне траке бити повезана са ауто-путем Загреб-Београд-Ниш.

– Такав инфраструктурни пројекат доноси нове инвестиције, а оне нова радна места. То значи да ће се смањити исељавање из овог дела Србије, а овакав инфраструктурни пројекат доноси и већи број туриста. То је нова реалност која ће од нас захтевати другачије планове за наредних шест, односно седам година. Држава у Лозницу улаже милионска средства, за опремање и реконструкцију Опште болнице, у спортску инфраструктуру, а град улаже значајна средства за опремање и реконструкцију школа, како бисмо могли да имамо образовне профиле усаглашене са потребама тржишта. Када је у питању заштита животне средине она је за нас на првом месту, као и безбедност људи, а ми смо град који има усвојену Стратегију о безбедности у саобраћају, усвојену студију о саобраћају, што ће све добрим делом определити наше планове за развој Лознице у наредним годинама – рекао је Ђокић.

Биљана Филиповић из Градског већa у Лозници сматра да План развоја треба да обухвати анализу постојећег стања, „циљеве и визију града Лознице за наредних седам година и мере које ћемо примењивати за унапређење квалитета живота у свим сегментима, укључујући и образовање, привреду, здравство, културу, спорт и све другo. Радне групе раде анализу, прегледаћемо снагу, предности и мане и на основу тога одредити правце за остварење циљева за будући план који ће бити у функцији развоја града – рекла је Филиповић.

Скупштина града Лознице је одлуку о приступању изради Плана развоја града за период од 2024. до 2030. године донела у јулу ове године. До априла 2023. би у свим градовима и општинама планови развоја требало да буду завршени.