Расписан конкурс за подршку младим пољопривредницима

21. октобар 2021.
Poljoprivreda-traktor

Град Лозница расписао је јуче још један Конкурс за доделу средстава за подршку младим пољопривредницима на територији града у 2021. години. На конференцији за медије одржаној данас овим поводом, начелник Одељења за привреду и локално економски развој Јован Миладиновић, позвао је све младе пољопривреднике који имају идеју и визију развоја пољопривредног газдинства у погледу пројектног унапређења основне примарне производње да благовремено поднесу пријаве у предвиђеном року, односно до 8. новембра.

– Одлучили смо да распишемо још један конкурс јер желимо да расположива средства из буџета Града Лознице за 2021. годину опредељена у складу са Програмом мера подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја утрошимо како бисмо поспешили пољопривредну производњу и подржали младе који се баве пољопривредом – рекао је он и додао да су на првом конкурсу биле три пријаве које су одбијене из формално-правних разлога у складу са законском процедуром.

Миладиновић је навео, да је за реализацију Конкурса предвиђено укупно 5 милиона динара, а да Град додељује 70 одсто од укупне вредности пројекта без ПДВ-а.  Минималан износ средстава по конкурсној пријави је 500 хиљада динара, а максималан милион динара.

Када је у питању Конкурс за инвестиције у физичку имовину пољопривредних газдинстава, Миладиновић је казао да је утрошено предвиђених 17 милиона динара за непуних месец дана.

– За овај конкурс зафалило је три милиона динара  због чега је на прошлој седници Градског већа уз сагласност ресорног министарства донет ребаланс тог програма за додатна три милиона динара како би били исплаћени све корисници који су конкурисали, а поднето је укупно 303 пријаве – истакао је Миладиновић и додао да ће ускоро бити завршен и Конкурс за вештачко осемењавање односно биће реализована средства у те сврхе од 95 до 100 одсто.

Више о детаљима и условима Конкурса за доделу средстава за подршку младим пољопривредницима на територији града у 2021. години грађани могу наћи на званичном сајту Града Лознице.

На територији града Лознице има укупно око 6.500 хиљада регистрованих пољопривредних газдинстава, а око 50 милиона динара је ове године издвојено из градског буџета за подршку пољопривреди кроз конкурсе за субвенције пољопривредним произвођачима, противградну заштиту, сузбијање комараца и низ других мера.