Пунолетство манифестације „Младенци“

28. март 2024.

Документарно етнолошка манифестација „Младенци 2024“  у Вуковом дому културе у Лозници окупила је у празничном дану поштоваоце филмских прича  породице Пантелић,  чији су настављачи после Добривоја Пантелића његова супруга Добрила, син и породица.

Покровитељ фестивала је Град Лозница са Центром за културу ‘’Вук Караџић’’, који са Пантелићима сарађује три деценије. Премијером филма “Косидба”, којој је уз представнике Града Лознице и друге госте присуствовао и редитељ Владимир Влада Перовић навршило се пунолетство манифестације  настале из етнографске радионице коју су пре пола века покренули супружници Добривоје и Добрила.  Приказани су и неки други кратки филмови  ‘’Породица’’, ‘’Бритва’’ и ’’Велика љуљашка’’ које су забележили камером по Јадру, Рађевини, Азбуковици и Подгорини.

Помоћник градоначелника Лознице Милан Југовић, обраћајући се присутнима истакао је  да  нам Пантелићи помажу да наше обичаје отргнемо од заборава, приближимо  новим нараштајима и вратимо их коренима. Град Лозница биће и убудуће покровитељ манифестација које за циљ имају неговање нашег културног наслеђа, очување националног идентитета јер само заједно, сложно можемо одолети изазовима времена у којем живимо – поручио је Југовић.

Редитељ  Владимир Перовић сматра да оно што негују Пантелићи  јесте залог за будућност.

– „Добривојева улога је ту неизбрисива, али су то и остали наставили и дају нешто што овом народу треба. Нестаје много тога око нас, па ми је драго што Међународни фестивал етнолошког филма у Београду, стар већ 32 године, од пре неку годину додељује награду која носи име Добривоја Пантелића“, рекао је Перовић.

Милан Пантелић, Добривојев син  најављује да после првог дела фестивала, који се завршава у Крупњу, ови филмови  настављају пут по Србији, а биће приказани и у иностранству. „ За неких највише годину дана биће и на нашем јутјуб каналу где их сви могу погледати. Снимаћемо овакве фимове да се не забораве обичаји, традиција и култура српског народа, да чувамо Јадар, Рађевину, ово је наш вид борбе против заборава“ – рекао је Милан који је захвалан свима који их подржавају, а посебно публици која је све ове године уз њих.