Првомајски сајмови и фестивали у нашем граду

4. мај 2023.
prvomajski-uranak2023-1

У данима празничног првомајског викенда  у Лозници  Туристичка организација града (ТОГЛ) организовала је мноштво садржаја за све узрасте – сајамски  фестивал цвећа, Међународни фестивал живих статуа и уличних забављача, и више концерата. Лозница је како истичу организатори,  позната као град фестивала, и као таква привлачи све већи број туриста као атрактиван туристичка дестинација.

Најпре, на простору крај Дома културе  ”Александар Саша Петровић” у Бањи Ковиљачи уз наступ више културно-уметничких друштава, музичким умећем представили су се  полазници школе рок гитаре, а потом је концерт одржала поп-рок група ”Алиса”, уз чије хитове су одрастале генерације младих.

У недељу је у Ковиљачи, приказан Фестивал живих статуа, а упоредо се одвијао  и програм плесне школе ”Оки-доки”, Омладинског позоришта КУД ”Караџић” и квартета ”Увертира”.

Један од првих фестивала био је Фестивал живих статуа где су поред домаћих артиста, наступили  гости из Румуније и Израеала. Новосадска ”Самбанса” предводила је колону жонглера и штулаша до разних живих статуа које су се, за промену, овом приликом кретале.  Фестивал је званично отворен у Лозници,  испред Вуковог дома културе. Након представљања учесника фестивал је отворила директорка ТОГЛ Снежана Перић, која је указала да је лознички Фестивал живих статуа јединствен не само у нашој земљи него и у широј околини. Кристијан ал Дроуби, селектор фестивала и коорганизатор, каже да се водило рачуна о томе да се на другом фестивалу повећа не само број учесника него и квалитет.

Новина је и сасвим необичан концерт телесне музике „Alice in Wonder Bandа“, што Лозничани нису досад имали прилике да виде.  Живе статуе публика је могла видети 1. маја, и у Тршићу.

Велики број туриста  првомајски уранак је провео  на Гучеву, у Тршићу и поред Дрине  где се, уз пријатан амбијент у  природи,   уживало у локалној  гастрономији и традицији.