Прве идеје Лознице у будућности

16. октобар 2020.

Програмом “Лозница најбољима” град је позвао младе са завршеним државним факултетима који на основним и мастер студијама имају просечну оцену најмање 9 да се врате у завичај и овде запосле. Јуче је прва група градоначелнику Видоју Петровићу представила своје идеје, а то ће чинити и наредних дана из различитих области.
Он је оценио да је 18 мл

адих људи у ”потпуности оправдало указано поверење” и да се они са пуним правом могу назвати ”Тим за будућност Лознице”.
– То им је користило и сада имамо прве резултате. Врло сам задовољан као и моји сарадници, а надам се да и ови млади људи имају слично осећање. Оно што ће бити на нама је

да овај ”Тим за будућност Лознице” проширимо и на томе ћу интезивно радити. Биће потребе да ови млади људи врло брзо, чим се створе повољнији услови што се тиче епидемије, остваре непосредије комуникације са привредницима, послодавцима, али и запосленима, синдикатима, са НСЗ, представницима сектора за образовање, ПИО фондом. Да бисте имали максималан учинак, морате водити рачуна о радној снази, условима у којима раде и у којој мери можемо обезбедити подршку за научно-технолошки напредак и подизање процеса рада и производње. Да видимо на основу анализе на чему можемо да порадимо и шта да унапредимо – рекао је Петровић. Подсетио је и да је почетком године премијерка Ана Брнабић, када је у градској управи присуствовала уручењу одлуке о ангажовању ове групе младих, оценила је да је то добра одлука и да ће бити модел који ће у највећој мери усвојити сама влада  како би то било присутно на нивоу целе Србије. Градоначелник каже да ови млади људи заслужују велико поштовање од наше локалне заједнице и да оно што су у њих улагали њихови родитељи, овај град и држава у пуној мери враћају.

– Толико има сјајних идеја. Надам се да ћемо већ у следећој години моћи да имамо очигледне примере тих првих корака који ће бити у одређеној мери видљиви, а кроз три до пет година и мерљиви.
Марија Бабић, професорка српског језика језика и књижевности, са неколико колега је у групи за образовање је подсетила да се њена група за образовање бавила анализом безбедности у оквиру школа и већ су дали неке идеје како би унапредили прилике у тој области. – Завршили смо анализу и закључке планирамо да доставимо школама. Приступили смо проучавању образовних профила у градским средњим школама због доласка инвеститора и отварања фирми. Неких смерова имамо превише, а неки нам недостају. Желимо да направимо баланс између потреба и онога шта нудимо. Нама је за идеје потребна нечија сарадња, на пример у области културног живота да Лозница у тој области буде препознатљив град, да неко после доласка  има чега да  се сећа, што је видео и доживео – каже она.