Промоција књиге о јунацима битке на Кошарама

28. мај 2024.

ДА  НЕ  ЗАЛУТАМО  У ВРЕМЕНИМА  КОЈА  ДОЛАЗЕ

У организацији Удружења 53. гранични батаљон Приштинског корпуса и подршку Министарства за одбрану у  Вуковом дому културе у Лозници одржана је промоција књиге,, Крвава граница – хероји са Кошара“ чији је аутор заменик овог граничног батаљона, потпуковник Драгутин Димчевски.

Књига је, како је речено након одавања поште минутом ћутања  младим војницима који су погинули на граници са Албанијом, међу којима су и тројица Лозничана Љубомир Ромић, Бранислав Негић и Ивица Ивановић сведочанство и незаборавник на велику ратну епонеју у пролеће  1999. године  на рејону карауле Кошаре. Та битка је однедавно и у историјскм градиву ученика осмих разреда а сама  промоција је знак захвалности Лозници јер је град који не заборавља своје јунаке и претке од војевања у Чокешини, на Церу и на Гучеву, па све до оних који су своју земљу бранили у ратовима закључно са НАТО агресијом. Поред њега о књизи и догађајима на граници са Албанијом говорили су и пуковник Шљиванчанин и Петар Мишић.

Због неговања културе сећања на сва та имена чувајући их од заборава као и због назива улица по херојима са Кошара, за које ће овде  ускоро бити подигнуто спомен обележје Шљиванчанин је на почетку промоције градоначелнику Видоју Петровићу уручио значку 53. граничног батаљона и плакету као знак захвалности на свему што се чини у очувању сећања на хероје одбране отаџбине. Петровић је у свом обраћању гостима, међу којима су били представници Војске, Цркве, породице палих суграђана на Кошарама и пуно младих Лозничана захвалио се на признању, које су, како је рекао „доделивши њему заправо додели нашем граду“.

Признање ће нас додатно обавезивати да у временима каква су данас и каква памтимо из прошлости, учинимо додатне напоре да сабрани и удружени чувамо сећања на просветљене и храбре чија су дела записана и у књизи „Крвава граница“. Ово вече је болно сећање и враћање у прошлост да не залутамо у временима која су пред нама и која долазе. У условима глобализације и покушаја западњачког униполаризовања света небираним средствима, рушењем међународног права ради отварања нових кризних жаришта и проливања туће крви до последње капи нестају све етичке и људске норме. Данас, када су на делу покушаји да се уништава национални идентитет нама као слободарском народу не преостаје ништа друго него да се као и кроз историју боримо и сачувамо оно што је наше. Најновији притисак из Генералне скупштине Уједињених нација је потврда како силни и моћни могу све да погазе, да прекрајају историју, да задњи који би требали да буду покретачи антигеноцидне политике, Немци, чине то без устручавања.

Али и ту смо видели, како је то истакло државно руководство Србије на челу са председником републике Александром Вучићем, што охрабрује, да ипак, на овој планети, постоји готово две трећине правдољубивих и родољубивих народа који нису желели да подлегну притисцима силних и моћних, и да нешто што не одговара истини представе као истину зарад неких нових, нама већ познатих глобалистичких пројеката. Зато ми се заиста чини да није могло ово вече и представљање ове књиге доћи у актуелнијем тренутку. Неизмерно сам захвалан аутору, изражавам огромно поштовање његовим сарадницима, јер су смогли снаге да херојске подвиге учине видљивијим на светлу дана јер слобода нема цену. Зато смо и ми овде у Лозници, увелико ангажовани на прикупљању идејних решења за подизање спомен обележја нашим херојима са Кошара, чије су породице ове вечери заједно са нама“ истакао је градоначелник Лознице.

Аутор књиге „Крвава граница“ Драгутин Димчевски је у тешко време био заменик команданта 53. граничног батаљона Приштинског корпуса и из његових искустава, забележених на страницама радних и приватних бележница, настало је дело које је аргументовано сведочанство не само сведока већ и директних учесника борби на рејону карауле Кошаре као и свега што је претходило и онога што се догодило после. О књизи „Крвава граница“ говорили су и непосредни учесници одбране Србије на рејону Кошара и један од Драгутинових сабораца потпоручници Саша Радојевић и  Петар Мишић.