Признања лозничким ученицима за техничку иновацију

16. март 2023.
Nagrada-tehnicka-skola

Ученицима Техничке школе у Лозници уручене су дипломе за освојено 4. место на републичком нивоу такмичења за најбољу технолошку иновацију у категорији најбоље иновативне идеје, што је, према речима директора ове школе Горана Горданића, показатељ квалитета ученика и наставног кадра.

Такмичење је завршено у октобру прошле године, а признања Техничкој школи у Лозници и ученицима уручена су прошле недеље у просторијама Техничке школе.

Четврто место у Србији међу 44 средње школе је доказ да је Техничка школа раме уз раме са школама које су у Београду, Новом Саду, Крагујевцу, Нишу, јер имамо заиста квалитетан наставни кадар, имамо изузетно добру децу и ово је најбоља реклама за школу а уједно позив јер ми већ крећемо у фазу „отворених врата“ и промовисања наше школе за наредну школску годину – каже директор Горан  Горданић.

Kатегорија Иновативне идеје значи да се од тимова не тражи да имају реализован прототип прoјекта, већ је довољно да имају само јасно разрађену идеју. Они практично ту идеју анализирају из различитих углова у смислу реализације трошкова реализације, могуће конкуренције, рокова итд. Циљ и овог такмичења је у подстицајима  ученик да уочавају проблеме у свом окружењу и смишљају идеје за њихово решавање.

Ученици Техничке школе су својим знањем и идејом формирали пројекат “Јављач пожара”  са извршним командама који може да детектује и прати пожар.

Изум јављача пожара састоји из две шипке, које се због топлоте шире и на тај начин се пожар може детектовати.

Менторка лозничког тима била је професорка физике у Техничкој школи Аница Милићевић, која је похвалила мотивацију ученика током такмичења.

Такмичење за најбољу технолошку иновацију поред категорија иновативних идеја средњошколаца и студената реализује се кроз подршку од стране Министарства науке, технолошког развоја и иновација, Привредне коморе Србије, Радио-телевизије Србије, Факултета техничких наука и Технолошко-металуршког факултета из Београда.