Приступили изради Стратегије развоја урбаног подручја по правилима Европске уније

2. март 2023.
strategija-razvoja-urbanog-podrucja-2023

Град Лозница је међу 12 градова Србије који су приступили изради Стратегије развоја урбаног подручја, чија се реализација обезбеђује кроз програм Европске уније за локални развој – ЕУ ПРО Плус.

Тим поводом, у Научно – образовно културном центру „Вук Караџић“ у Тршићу, организовани су дводневни стручни тематски сусрети.

Град Лозница је пример добре праксе у реализацији многих пројеката и програма на нивоу целе Србије. Израда Стратегије развоја урбаног подручја је само један од примера где ћемо то и доказати и потврдити да смо једна од локалних самоуправа која увек преузима различите обавезе и показује своју одговорност – поручио је Дејан Сталовић, градски менаџер.

Стратегија развоја урбаног подручја Лознице је плански документ развоја по правилима Европске уније. Прелиминарно обухвата урбано подручје града, катастарске општине Лозницу и Бању Ковиљачу, али и културни предео Тршић – Троноша и предео изузетних одлика планине Цер, који је у поступку заштите –  навела је Драгана Јовановић, главни градски урбаниста и координатор Радне групе за израду Стратегије.

Циљ израде овог документа  је да допринесе одрживом развоју територије града заснованом на унапређењу социјалних, економских, еколошких, климатских, културних и просторних аспеката развоја. Са посебном пажњом биће разматране локације попут Вискозе, индустријске зоне, потом бесправна изградња, централна урбана зона, подручја са угроженом животном средином, културна баштина.

Први од кључних корака у процесу израде Стратегије је организација округлих столова по тематским областима, са циљем да омогући различитим заинтересованим субјектима, представницима институција и појединцима да равноправно дискутују о проблемима у оквиру задате теме и да заједничким договором дођу до решења.

Након округлих столова крајем априла требало би да буде организован јавни форум, а потом и ликовни конкурс за најмлађе на тему „Мој град у будућности“.

Поступак израде Стратегије требало би да буде завршен у јуну месецу ове године, а након јавне расправе  упућен на усвајање у градској Скупштини.

Програм ЕУ ПРО Плус је тренутно највећи донаторски програм у Србији, вредан 40 милиона евра. Реализује се  уз подршку Европске уније, у партнерству са Министарством за европске интеграције, а спроводи га Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС).

Траје до јуна месеца 2024. године и осим циљева везаних за унапређење пословног окружења и социјалне инфраструктуре важан је за процес придруживања Србије Европској унији.