Пријем код новог епископа

17. децембар 2022.
gradonacelnik-episkop-sabacki

У Епископском двору у Шапцу јуче је одржан први службени састанак Његовог Преосвештенства Епископа шабачког Јеротеја са градоначелником Града Лознице г. Видојем Петровићем и његовим дугогодишњим сарадником г. Љубинком Ђокићем. До дуго очекиваног сусрета је дошло нешто касније услед бројних обавеза и ангажовања, као и минулих свечаности. Разговарано је о унапређењу сарадње, заједничким пројектима и решавању затечених проблема.

Током разговора, Епископ Јеротеј је нагласио важност породице и кућно васпитање као најважнији темељ здравог друштва, јер оне вредности које се понесу из породице носе се током читавог живота и утичу на формирање нашег виђења света и човека. Напоменут је и незаобилазни допринос верске наставе у овом процесу, јер је заправо борба за за веронауку борба за нашу децу.

Највише пажње и времена Епископ Јеротеј и градоначелник г. Петровић су посветили светом православљу, обједињујућој нити која нас све повезује и прожима. Православље, по речима Епископа је правоживље, односно начин живота који се показао као стабилан и савремен јер је у центру Богочовек али и свакидашњи човек чији је поглед увек усмерен ка небесима.

Примећено је да је цело подручје Епархије шабачке многострадално, али упркос томе напредује захваљујући способности праштања која је најдубље уткана у наш народни етос. На основу овога али и вековне традиције, саговорници су се сложили да је изузетно важно поседовати народну власт, односно одговорне људе који чују и осећају потребе народа.

Надаље, православље нас по речима Епископа Јеротеја чини слободним људима, што нас углавном води на страдални пут, али праштањем не остајемо у зачараном кругу инфериорности и мржње.

Епископ Јеротеј је нагласио да ће по узору на свог претходника блаженопочившег Владику Лаврентија ширити реч љубави у повереној му Епархији.

Саговорници су једнодушно нагласили значај и важност наставка и унапређења узајамне сарадње на задовољство свих житеља Епархије шабачке.

Овом приликом градоначелник Лознице господин Видоје Петровић захвалио се Његовом Преосвештенству Епископу шабачком Г. Јеротеју на срдачном пријему и позвао Његово Преосвештенство да посети град Лозницу.