Приче о вину

14. мај 2024.

У лозничком Музеју Јадра  и овог пролећа представљено је петнаест винарија из Србије и региона, али и из Чилеа, на шестој изложби вина коју су приредили Центар за културу „Вук Караџић“ и Музеј Јадра. Ова манифестација  са препознатљивом дегустацијом белих и црвених вина, у граду који је име добио по огромним засадима винове лозе, искорачила је даље од обичне изложбе вина јер се на овим сусретима размењују искуства, дају препоруке и савети будућим узгајивачима винове лозе.Створена су и још се  стварају пријатељства међу људима из региона.

То је у поздравним речима истакао у  име градске управе Милан Југовић, помоћник градоначелника, изразивши задовољство што је сваке године програм „Приче о вину“ све посећенији и интересантнији.

– Веза између Лознице и вина је нераскидива а своје корене вуче далеко у прошлости. Винова лоза се у нашим крајевима узгаја више од 1.700 година тако да је данас то један од симбола града који је своје место нашао и у грбу Лознице. У нашим крајевима винограда нема тако много као у неким ранијим временима и овакве манифестације које окупљају велики број излагача могу дати подстицај не само унапређивању винске културе и враћању на ниво који је имала раније, већ да се наши суграђани активније укључе у бављење овом делатношћу. Лозница је град отвореног срца и велико је задовољство видети оволико квалитетних винарија не само из наше земље, већ и из иностранства. Град ће увек бити ту да подржи манифестације које имају за циљ обогаћивање културне и туристичке понуде нашег краја.

Излагачи  вина на штандовима били су из винарија „13. јул – Плантаже“ из Црне Горе, „Тиквеш“ из Северне Македоније, „Тарапак“ из Чилеа, преко заступника за Србију из Лознице, као и из Књажевца, Трстеника, Ваљева, Винче код Тополе,  Ирига, Шида, Бешке, Сремских Карловаца, Новог Сланкамена, Крушевца и Јадранске Лешнице.

Прича о вину у Музеју Јадра започета је  2017. године као леп спој историјата овог краја и везаности имена града и винове лозе. Све веће интересовање је и међу посетиоцима и међу излагачима. Виноградари долазе из свих крајева Србије, али и из Македоније, Црне Горе, а први пут појавио се и представник са латиноамеричког континента, из  једне познате чилеанске винарије. Ове године изостала је само винарија Манастира Буково којa је недавно претпелa велику штету од временске непогоде којa је захватилa неготински крај.