Превенције су боље од пожара

13. фебруар 2024.
bg-1280x640-grb

У циљу предузимања мера заштите од пожара на отвореном простору сходно актима Министарства унутрашњих послова  и Сектора за ванредне ситуације данас је Градски штаб за ванредне ситуације у Лозници којим је председавао председник Привременог органа Видоје Петровић указао на значај предузимања више мера и активности.

Затражено је да се интензивно укључе надлежне инспекцијске службе и друге службе ради  спровођења  појачаног инспекцијског надзора у циљу сузбијања пожара. То подразумева  обилазак свих насељених места ради упозоравања становништва да се поштују законске одредбе о забрани спаљивања на отвореном простору. За спровођење ове активности, како се наглашава,  могу се укључити повереници и стручно оперативни тимови за заштиту од пожара, добровољна ватрогасна друштва, комунална милиција и друге службе;

Градски штаб налаже да се обиђу критичне локације где најчешће долази до пожара на отвореном као и да се обезбеди непрекидно обавештавање становништва о наведеној ситуацији. Потребно је  проверити спремност јавних комуналних предузећа и сагледати могућности хитне набавке опреме и средстава за гашење почетних пожара на отвореном, којом би се опремиле јединице цивилне заштите опште намене ради њиховог евентуалног ангажовања.

Сви субјекти Градског штаба за ванредне ситуације у Лозници  ће се ангажовати  на провери спремности  свих мера од посебног значаја за заштиту и спасавање, при чему ће интезивирати медијску кампању у циљу подизања свести грађана о последицама које могу настати услед појаве пожара на овореном простору, наводи се и у информацији са телефонске седнице Градског штаба за ванредне ситуације у Лозници.