Председник Вучић: Убрзани развој Лознице и Србије

7. децембар 2022.

Председник Србије Александар Вучић, изјавио је данас, на отварању нове фабрике “Минта” у Лозници, да ће ова кинеска компанија за производњу ауто-делова отворити у Србији око 3.000 радних места.

Вучић је у присуству председавајуће Минт групације, госпође Веи Чин Леи, њених сарадника, градоначелникa Лознице Видоје Петровић представника локалне самоуправе, истакао да је сем инфраструктурних радова које држава предузима и инвестиција које долазе у Лозницу, сем аутопута Рума-Шабац, брзе саобраћајнице Шабац-Лозница и обилазнице око Лознице од 13,6 километара, која је веома важна и за Минт и за Адиент и за српску Натуру, веома важно да наставимо са развојем.

 „Верујем да ћемо највећи број људи да задржимо и да ћемо моћи да ојачамо позицију Србије у читавом Подрињу од Бајине Баште до Лознице”, поручио је Вучић и додао да изградњом обданишта у Лозничком Пољу, те стадиона од преко 30 милиона евра,  настају огромне промене у Лозници.

Председник је нагласио и да је Минт представио мастер бизнис план са улагањем од 100 милиона евра, те да планирају да отворе нову фабрику у Лозници.

– Из наших фабрика делови ће се уграђивати у најзначајније марке аутомобила попут бентлија, ролс-ројса, аудија, али овде пре свега тојоте, БМВ-а и реноа. Излазиће алуминијумски кровни носачи, алуминијумске облоге за ентеријер и екстеријер возила, алуминијумски оквири за врата и кутије за акумулаторе. Постали смо седиште светске аутомобилске индустрије. Где год да кренете и отворите хаубу видећете много делова где пише „произведено у Србији”, указао је Вучић.

Градоначелник Лознице Видоје Петровић, у изјави за медије након отварања фабрике компаније Минт, истакао је да се Лозница  убрзано припрема за улогу која јој припада, а то је да постаје јак регионални центар у овом делу Западне Србије што ће обрадовати све суграђане.

Петровић је казао да је ово још један у низу од изузетно важних догађаја не само за Лозницу, Јадар већ и за Западну Србију и нашу земљу.

Како је истакао, стратегија локално-економског развоја Лознице темељи се на три основна стуба – индустрији, пољопривреди и туризму, који добијају своје механизме у виду нових фабрика и радних места и то је оно што је будућност Лознице.

– Ако томе додамо све оне напоре, поред онога што чини држава и наша Влада, а то је улагање у младе, науку и образовање, онда свакако у овим турбулентним, тешким временима, оптерећним глобалним дешавањима можемо са много више оптимизма да гледамо у будућност која је пред нама и не само ми него и они који остају после нас, а то су наша деца – закључио је градоначелник Лознице.