Сећање на хероје народа

23. септембар 2023.

Поводом 79. годишњице од када је 16. Војвођанска партизанска бригада ослободила Лозницу у Другом светском рату, данас је одата пошта на Партизанском гробљу.

Венце су положили представници Војске Србије, државни секретар из Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Града Лознице, Руске амбасаде, Центра за културу ,,Вук Караџић“ као и представници удружења грађана који негују традицију ослободилачких ратова.

У име града домаћина поздравну реч је имао помоћник градоначелника Љубинко Ђокић, који је рекао да славећи 79 година у слободи не заборављамо битке које су наши преци водили од Првог српског устанка, 1804. године до данас.

– Бој на Чокешини је остао симбол храбрости и страдања где победници нажалост нису видели победу јер су сви у њу положили животе. Не смемо заборавити ни 1810. годину – Бој на Лозници када се исцртавала западна граница Србије, ни 1914. када су српски официри, војници и сељаци победили на Церу… Те исте године на Гучеву, на страшној коти смрти у бици која је трајала 55 дана, животе су дали наши војници да зауставе продор Аустроугара ка Ваљеву. Нисмо заборавили ни 31. август када је официр Веселин Мисита са групом устаника привремено ослободио Лозницу… Не смемо заборавити ни крвави октобар у Драгинцу 1941. године и наравно, 23. септембар 1944. године, када је 16. Војвођанска бригада ослободила Лозницу. И као што су свих тих година знали шта је најбоље за Лозницу, данас се боримо за исцртавање што више путне, комуналне и сваке друге инфраструктуре. Заједно са нашом државом обнављамо и реконструишемо школе, болнице, дечје вртиће, спортске објекте и сву ону инфраструктиру која ће поправити квалитет живота у нашем граду. Боримо се за наша будућа поколења, али никад, никад не заборављамо наше претке, јер народ који заборавља своје претке не мисли добро својим потомцима, рекао је помоћник градоначелника Лознице.

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Лав Григорије Пајкић је подсетио да држава Србија ,,води рат против заборава“. Председник Александар Вучић и министар Никола Селаковић поставили су као приоритет неговање културе сећања у борби за очување наше традиције и сећање на све хероје који су дали животе у борби за слободу против многобројних окупатора са којима се наша држава кроз своју славну историју сусретала.

– Сећамо се свих хероја и наставићемо да славимо све наше јунаке на Кошарама и обележавамо све значајне датуме и ужасне дане из времена НАТО агресије. Јер, ми имамо изузетно велику и славну историју и треба да памтимо сваког нашег јунака који је дао живот за слободу, рекао је државни секретар Пајкић..