Потврда одличне иницијативе

15. април 2021.
fasade-2021

У сусрет расписивању четири јавна конкурса за бесповратно суфинансирање активности на унапређивању својстава зграда, градски менаџер Дејан Сталовић, са сарадницима из Скупштине и Градског већа, данас је у име руководства града Лознице у Булевару Доситеја Обрадовића, пренео задовољство што се овај подухват од понедељка, 12. априла, почиње реализовати кроз конкурсе за реконструкцију фасада, поправку кровова, набавку нових уређаја и опреме и замену инсталација на зградама.

Сви конкурси су, како је рекао,  отворени 30 дана у обухвату урбанистичке зоне „Лозница један” којој је придодато подручје месне заједнице Градилиште. Конкурси за кровове, набавку уређаја и опреме, те замену инсталација, како је рекао Сталовић, имају појединачну вредност  по три и по милиона динара, уз максимално учешће града до 50 одсто. Фасадни радови су вредни 40 милиона динара, при чему је ту учешће из буџета максимално 70 одсто.

– Цео процес је транспарентан и видљив, чиме се елиминишу потенцијалне сумње или мањкавости при избору извођача радова и начина на који се радови обављају. Циљ је да се заштити вредност имовине града, да се унапреди безбедност и енергетска ефикасност и град вишеструко учини бољим и лепшим местом за живот. Мислим да је ово искорак у добром правцу а и прошле године смо имали један овакав конкурс који је добро реализован. Ове године је одвојено 80 милиона динара укупно, што је за 30 милиона више него лане, рекао је градски менаџер Лознице Дејан Сталовић.

Он је пренео задовољство руководства града  реализацијом претходног конкурса на који се крајем прошле године јавило 44 стамбене заједнице, при чему  је са 31 склопљен уговор. Већина радова је окончана у 18 зграда кроз увођење видео надзора, замене столарије и светларника. У току је уградња два лифта, а када се време пролепша наставиће се поправка шест кровова и пет фасада, од којих је једна управо у Доситејевом булевару. Када се сви радови окончају њихова реализација биће вредна 23 милиона динара што је потврда врло корисне иницјативе градоначелника Лознице да се кроз дијалог са станарима и управницима зграда таква идеја преточи у праксу, очекујући да ће и у наредном периоду дати добре резултате, каже градски менаџер Лознице.