Порука са свечаности на Церу – Живот у Лозници и Србији не сме да стане

19. август 2021.

На данашњи дан пре 107 година, завршена је Церска битка, која нас својим вишедневним трајањем присећа на војнике који су страдали на обе стране, али све више за нас овде у Јадру, то је дан сећања и на страдале цивиле. Тим речима лозничког градоначелника Видоја Петровића после верског обреда, државне химне и полагања венаца крај споменика у Текеришу, почела је традиционална свечаност на месту највеће победе српске војске у одбрамбеном рату 1914. године.

Пред великим бројем грађана у присуству министарке у Влади Србије за рад, запошљавање, борачка и социјална питања др Дарије Кисић Тепавчевић, представника амбасада Словачке, Чешке, Мађарске и Аустрије, Војске Србије, више градова и општина градоначелник Петровић је истакао да је овај велики датум историје подједнако значајан као и 15. септембар 1918. године када се у Великом рату догодио пробој Солунског фронта или 11. новембар који се оправдано и с великим разлогом обележава као Дан примирја.

Ми у Лозници, наша држава и Влада, светкујемо и Церску и Гучевску битку као антиратне дане, а не као дане тријумфа над пониженим противником. Ова наша саборовања су залог за осуду сваког рата или дани погледа у будућност без рата. То рађа и питање да ли су мир и победа једно те исто. У сваком случају то је наук да се дани туге и жалости за настрадалима ваљано пренесу савременом човечанству”. Градоначелник Лознице је даље рекао да нешто више од једног века није довољно време да бисмо заборавили ко је рат започео и ко је рат водио. – Жртве српског народа заслужују највише почасти. Ако ми то овде у Јадру не будемо памтили, ко ће онда то памтити. Свођење Церске битке на жртве и хероје не сме нас одвести у самообмањивање као што се не могу запостављати предања која су нам ранији становници Србије оставили у својим изворима. А они су те лекције тешком муком научили, рекао је Видоје Петровић истичући да живот у овим крајевима не сме да стане.

Овог лета имали смо велику серију обилазака  месних заједница где смо са грађанима договорили приоритете и планове даљег развоја. То ће вам овде потврдити и мештани Помијаче, Текериша, Доње Сипуље и Јаребица. Град Лозница захваљујући управо интензивном расту привредне активности за првих шест месеци ове године, има увећане приходе за 260 милиона динара у односу на исти период прошле године. Да бисмо могли да идемо даље привреда мора да се развија. Нама треба да са младима градимо будућност, полако и сигурно стварамо простор у који могу да улазе на велика врата. Одајући пошту јунацима Церске битке са овог места желим да поручим –  живот у Лозници, живот у Србији не сме се зауставити. Толико је у сваком животу било ствари којих смо се прибојавали. А није требало. Требало је живети, писао је наш једини нобеловац, Иво Андрић.

Министрка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања др Дарија Кисић Тепавчевић каже да је управо одавде, са Цера, Гучева и Мачковог камена  српска војска са официрима у првим редовима, Краљем  Петром са синовима почела да исписује славне странице српске војне историје.

Дела наших предака су бесмртна. Српска бојска је поразила Аустроугарску империју шест пута  војно бројнију са  11 пута више становника. Са овог места где су сахрањени српски војници поручујемо да се прошлост не заборави а да се херојски подвизи церских јунака заувек памте. То је наше наслеђе и наш понос, каже министарска Кисић Тепавчевић, подсећајући да је „данашња Србија исто толико храбра и посвећена слободарским идејама и очувању државног суверенитета и територијасног интегритета. Окренувши се будућности с поносом се сећамо наших предака као потомци великих јунака за које је реч слобода највећадужност и обавеза”, закључила је министарка Дарија Кисић Тепавчевић, након чега је изведен уметнички програм посвећен Церској бици.

Организатор државне церемоније поводом обележавања 107. годишњице Церске битке је Владин Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије у сарадњи са Градом Лозницом и Центром за културу „Вук Караџић”.