Председник Вучић у Горњим Недељицама: Коначну одлуку о руднику доносиће грађани

5. децембар 2021.

Коначну одлуку о руднику у долини Јадра донеће грађани, поручио је данас председник Републике Србије Александар Вучић у Горњим Недељицама, додајући да је  веома важно да имају све информације и да их нико не обмањује.

“Нисам дошао да држим политичке говоре, већ да вас саслушам  да чујем ваше проблеме и да видим шта је то што можемо да решавмо. Нећемо доносити никакве нове одлуке што се тиче коначног постојања рудника, нити ће ту одлуку за вас донети неко из Београда – ту одлуку ћете донети ви. Само хоћу да имате све информације, и по том питању ћемо помоћи и никоме нећемо дозволити да вас вара и обмањује “.

Председник Вучић је пажљиво саслушао све проблеме  које су мештани села Горњег Јадра износили више од два сата, а потом покушао и да одговори на сва питања, па и на она која се нису суштински тицала рудника литијума , већ проблема са инфраструктуром у селима.

Вучић је рекао да ће се борити, када је реч о руднику, да одлагалишта и јаловиштe, као и вештачко брдо које треба да праве, не буде уз корита двеју река које плаве јер шта год буде од хемијских састава то би се проширило на много већи део земљишта и да, ако је Рио Тинту скупо да то измешта онда нека дође други инвеститор.

” Обећавам да ћемо да разговарамо да се депонија и одлагалиште уклони из долине Јадра, да не могу да рачунају само на профит већ, пре свега, да мисле о здрављу људи и њиховом опстанку на својим огњиштима. Али молим вас и да сагледате све могућности, потенцијале, шта можете да добијете и изгубите. Молим вас да погледате у будућност шта је за вас боље. Нико неће да врши притисак на вас, да вам нешто држава експроприше, ни по оном ни овом закону“, поручио је Вучић и појаснио је и да им земљу не одузима држава, већ су је самовољно неки продавали приватној компанији Рио Тинто  и да држава са тим нема никакве везе.

Вучић је најавио да ће предложити влади оснивање зеленог фонда за Западну Србију, за део мачванског, колубарског и златиборског округа, у који би одмах било издвојено 10 милиона евра за смањење загађености животне средине, чијим новцем би већински управљали грађани овог подручја.

Такође, председник је рекао грађанима да ће све  што се тиче путне и енергетске инфраструктуре  бити урађено у најкраћем року, и да је веома важно да људи остану да живе и у Јадру и у Подрињу,  јер овде живе добри и вредни људи, због којих је држава уложила огроман новац у циљу развоја целокупног краја , а да они који штрајкују не знају ни да нађу на карти где се налазе ова села. „Мене они не занимају, већ ви и шта ви мислите. Нећу да се додворавам било коме, нити се плашим било кога.   Мој посао је да вас чујем и да вас слушам и дошао сам да одговарам на сва ваша питања. Мени  Рио Тинто не даје паре, мене интересује судбина Србије и ваше мишљење. Доћи ћу поново за годину дана када када нам Рио Тинто достави студију изводљивости да разговарамо“, поручио је председник Вучић у Горњим Недељицама.