Поплављенима убрзо стиже новац од државе

3. јул 2023.
ministarkagrujic01

Министарка здравља, др Даница Грујичић, са Видојем Петровићем, градоначелником Лознице, посетила је данас домаћинства која су тешко погођена од поплава у лозничком крају.

Петровић је рекао да се, по договору са државом, комисије увелико налазе на терену и процењују штете, „које ни град ни држава не могу у потпуности надокнадити, већ се локална и државна власт солидаришу, практично, са свим људима који су се, због поплава, нашли у невољи“.

Град и држава, по његовим речима, „увелико раде и чине све што је могуће да последице буду што мање. С тим у вези одржан је састанак у Влади Србије, „где су још прецизније означени правци ваљаног деловања од сређивања, посебно, краћих водотокова, који знају да подивљају, до уређена мостова од којих су многи грађени средином прошлог а неки и у претпрошлом веку.

-Настојаћемо да бујичне поплаве, које су појава скоро сваке године, стварају што мање последица -истакао је Петровић. -Морамо да подижемо и нашу свест, кад видимо шта носи та бујица. То је лице и наличје свих. Заједно са државом требало би да поведемо озбиљну кампању о управљању отпадом и односом према природи и животној средини.

Министарка каже да не може да се верује да је све што је видела било поплављено – Оно што је најгоре – ушла је влага, а с друге стране канализација и ту ће требати, не неколико недеља, већ неколико месеци да се све то сасуши, а да при том молимо Бога да буде лепо време – поручила је министарка Грујичић. -Непријатан мирис се осећа на пољу а камоли  у кућама. То је велика штета. Била сам са министром финансија и знам да ће људи почети да добијају новац за  штету коју су претрпели, с тим што, наравно, није иста. Некоме је страдала кућа, а некоме пољопривредно имање. Град је овде добро реаговао и са првим пакетима помоћи угроженом становништву и свим оним што је потребно. Бујичне воде су нешто што не може да се предвиди. Делује страшно. Једно је кад чујете да су поплављени, а друго је кад се непосредно уверите где они треба да спавају, где треба да живе.