Положен камен темељац за изградњу спомен обележја у Цикотама

20. октобар 2021.
izgradnja-spomenika-cikote

У Цикотама је данас постављен и освештан камен темељац за изградњу споменика жртвама из овог места у Другом светском рату, који ће, поред крста на централном месту имати исписана имена свих 396 стрељаних цивила, 19. октобра 1941. године.

Камен темељац за споменик, на дан када је пре 80 година Немачка казнена експедиција стрељала 396 лица, од којих су 135 била деца млађа од 10 година, положили су државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић, помоћница министра рада, Сектор за борачко инвалидску заштиту, Маја Ђорђевић и помоћник градоначелника Лознице, Љубинко Ђокић.

Ђокић је овом приликом подсетио да су немачки зликовци, тог 19. октобра, опколили Цикоте и убијали све што се креће.

“То је нечувено! Ако се питамо зашто су убијали децу која знају само своје име и презиме, одговора нема. Вероватно зато што су Срби и што су имали таква имена. Ми заборавити нећемо, а опростити не смемо”, рекао је помоћник градоначелника.

Спомен обележје у Цикотама биће подигнуто уз подршку Града Лозница, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална и донатора.

“Генерације ће памтити вековима на овим просторима, јер нема куће у Цикотама која нема жртву тог 19. oктобра 1941. године” истако је државни секретар Зоран Антић.

Председник Градског одбора СУБНОР-а, Живота Исаковић, објашњава да је на иницијативу мештана и МЗ Цикоте ово удружење носилац пројекта и идеје око подизања спомен обележја.

“Прво смо добили подршку Града Лозница, где је формиран одбор за подизање споменика, те смо сва документа која смо обезбедили, проследили Министарству за рад, борачка и социјална питања, који су препознали нашу идеју и прихватили пројекат”, закључио је Исаковић.