Подстицаји државе привредницима Подриња и Колубаре

5. април 2023.

Јаки да одговоре на све изазове

Парламент привредника Колубарског и Мачванског управног округа јуче је у Бањи Ковиљачи окупио педесетак привредника из градова и општине око више питања везаних за утицај актуелних светских збивања на привреду Србије. Привредници се суочавају са проблемима који изазивају инфлацију, високим ценама енергије изазваних ратом у Украјини, што ствара тешкоће у снабдевању, сматра председник овог парламента Драгослав Николић. Сусрет „парламентараца” са државним секретаром из Министарства за привреду Бобаном Бирманчевићем допринео је да се чују предлози како да се унапреде  сви пројекти које Министарство привреде годинама организује и спроводи преко Привредне коморе, Развојне агенције и Фонда за развој. То су првенствено инфраструктурни пројекти који помажу локалним самоуправама у развоју привредних и индустријских зона, а тренутно је актуелан позив у вези са бољим туристичким понудама. Вирманчевић је рекао да је светска политичко – економска ситуација изузетно озбиљна и турбулентна како у целом свету тако и за привреду овог дела Европе, али западна Србија и Мачвански и Колубарски управни округ захваљујући развоју последњих десет година довољно су ојачали да могу на најбољи начин да одговоре на све изазове.

У име града Лознице заседању Привредног парламента присуствовао је помоћник градоначелника Љубинка Ђокића који је истакао да су се у Лозници увек трудили да из буџета издвоје што више средстава за подстицај пољопривредницима с обзиром на то да је раст цене енергије утицао на њихову активност. Нису повећане стопе пореза ни цене комуналних услуга док је за подстицај запошљавања издвојено 18,7 милиона динара, рекао је Ђокић. Он је даље подсетио да је држава уложила огромна средства у развој инфраструктурних пројеката у Лозници, што је омогућило да велики број подизвођача са нашег подручја  буду ангажовани  на тим објектима. Све то допринело је да се лакше преброде негативне појаве које су настајале као последица отежаног амбијента за привређивање због рата на источној страни Европе.

Државни секретар Бобан Бирманчевић истиче да се у овој години очекују нови позиви у вези са подстицајима за младе и даљи развој женског предузетништва а ту су, и нове препоруке за мала, средња и велика предузећа. Сви који желе да инвестирају добијају најбоље услове.