Подршка грађанима за побољшање енергетске ефикасности – потписана 102 уговора

8. фебруар 2024.

Данас су у просторијама Установе за физичку културу „Лагатор“  потписана  102  уговора са грађанима за суфинансирање мера енергетске ефикасности у породичним кућама.    Председник Привременог органа Града Лознице Видоје Петровић,  истакао је овом приликом  задовољство што се на истом послу у задње три године са Градом   налазе наша држава и ресорно министарство  доприносећи тако унапређењу  квалитета живота у  стамбеним објектима  и породичним кућама.

“Побољшање енергетске ефикасности у нашем граду  је постало приоритетно питање, те су  до сада 353 породице искористиле могућност добијања новца за унапређење стања у својим домовима”, рекао је Петровић. Додао је да грађани могу добити од 50 до 70 одсто потребних средстава за велике стамбене зграде, док се за породичне куће обезбеђује  од 90 – 350 хиљада динара субвенције, уз зависности од мере за коју се конкурише. Ово је велика ствар коју држава и град свесрдно подржавају”, нагласио је Петровић, најављујући и нова улагања.

Као што је познато овде се ради на итекако важним инвестицијама за реконструкцију фасада, замену столарије,  уградњу котлова на гас и пелет, постављање топлотних пумпи и соларних панела.

„За протекле три године кроз овај конкурс за 353 корисника издвојено 151 милион динара или, близу 1,3 милиона евра. Из буџета града од те суме издвојено је 126 милиона динара а 25 милиона динара је подршка ресорног министарства.  Имамо изузетно добра искуства  у протекле три године и залажемо се  да у наредном периоду омогућимо још већи доток средстава за све кориснике.  То је трајни задатак свих нас и у заједничком интересу нам је  да  унапредимо квалитет живота грађана“ –  нагласио је.

Залажући се за успешан почетак радова, Петровић је пожелевши свима срећу, пренео очекивање да ће сви извођачи који су се квалификовали за ове активности, допринети благовременој завршници радова, по којима је Лозница у минуле три године била међу најуспешнијим у Србији.

Сви потписници уговора имају могућност да одмах контактирају извођаче радова који су премерили њихове објекте како би започели са радовима. Након завршетка, надлежна комисија Градске управе излази на терен како би проверила да ли су радови изведени у складу са договореним уговором.