Подршка града у финансирању процеса вантелесне оплодње

18. фебруар 2020.
Skolski-park-spomenik

На предстојећој седници Скупштине града Лознице, на дневном реду ће бити и Одлука о остваривању права на накнаду трошкова за вантелесну оплодњу (ВТО), која је према речима начелнице Одељења за друштвене делатности Тање Глишић Матић донета у циљу подршке паровима који се подвргавају процесу вантелесне оплодње.

– Поучени напорима које Влада Републике Србије већ чини град Лозница на овај начин поручује паровима који имају проблем са зачећем да нису сами у том проблему, да Град препознаје то као озбиљан проблем као и њихову потребу да се остваре као родитељи. Република обезбеђује три покушаја вантелесне оплодње, а Град ће финансирати наредне покушаје за парове на територији Лознице – истакла је начелница Глишић Матић и додала да је град у комуникацији са многим паровима који покушавају да се остваре као родитељи, да ослушкује њихове потребе и да разматра њихове предлоге како би унапредили подршку и помоћ паровима који се подвргавају процесу ВТО.

Како је објаснила, процес вантелесне оплодње је јако захтеван психички и физички и зна да буде врло неизвестан.

– Поред тога што људи треба да имају вољу и жељу и да буду јако мотивисани да истрају и остваре се као родитељи потребна је значајна сума новца која је често паровима озбиљна препрека да се остваре као родитељи. Свесни смо чињенице да све већи број парова има проблем са зачећем и спровели смо озбиљно истраживање са гинеколозима из Дома здравља „Др Миленко Марин“ који су нас информисали да људи имају проблем са примарним стерилитетом – немогућност да добију прво дете, али и са секундарним стерилитетом – да после првог детета не долази до друге трудноће и ми смо овом одлуком предвидели подршку за примарни и секундарни стерилитет. Право ће имати сви пунолетни и пословно способни мушкарци и жене за поступак вантелесне оплодње и неопходну терапију – указала је начелница Глишић Матић.

Према речима Драгане Самарџић, која је добила тројке након подвргавања процесу вантелесне оплодње, одлука о финансирању четвртог покушаја ВТО заиста ће много значити паровима који покушавају да добију дете.

– Тешко је живети, а немати оно што је најважније у животу. Многи парови који су искористили три покушаја које финансира држава немају новца за наредне покушаје и зато свака част за Лозницу. Само они који су се сусрели са овим проблемом знају колико боли када гледате децу около, а немате своје. Ова подршка ће много, много допринети паровима и биће беба ако Бог да све више. Многи парови се задужују да би исфинансирали покушаје ВТО тако да је ово заиста један леп подвиг – истакла је Драгана Самарџић.

Како је навела, она је искористила све покушаје и игром случаја је једна клиника изабрала за бесплатан поступак ВТО.

– Када кажем поступак подразумева се само оно што они ураде, остале медикаменте, суплементе смо сами плаћали, а ни то није мала сума. Пре него што смо супруг и ја сазнали за проблем са зачећем подигли смо кредите да бисмо имали кров над главом. Имали смо велику срећу да добијемо тројке у процесу ВТО – истакла је Драгана Самарџић.

Услови конкурса за накнаду трошкова за вантелесну оплодњу

Услови за пријаву парова на конкурс за накнаду трошкова за вантелесну оплодњу су да су држављани Републике Србије, да имају пријављено пребивалиште на територији града најмање три године односно за интерно расељена и избегла лица пријављено боравиште најмање три године на територији града, да жена у моменту подношења захтева није навршила 45 година живота, да остварује право на здравствену заштиту и да је поред одговарајућег лечења констатована неплодност. Неопходно је да су парови преко републичког фонда имали три покушаја или да не испуњавају услове за републички конкурс за вантелесну оплодњу. Предност за остваривање права имају парови који немају деце односно они који имају примарни стерилитет.

Јавни позив расписује Градско веће најкасније до 31. марта сваке године под условом да има расположивих буџетских средстава. Захтев се може поднети у року од шест месеци од дана расписивања јавног позива. За подношење захтева потребно је да људи имају предрачун за трошкове поступка вантелесне оплодње од клинике која је регистрована да се бави вантелесном оплодњом у Србији или иностранству.

Ако је у питању страна клиника потребно је да документи буду преведени на српски језик од стране сталног судског преводиоца. Град ће формирати комисију у којој ће бити социјални радник или психолог, два гинеколога и двоје запослених у Градској управи и која ће доносити решења једном месечно. Средства се пребацују на текући рачун подносиоца захтева у износу испостављеног предрачуна или у максималном износу од 350.000 динара.

Када се заврши поступак вантелесне оплодње пар као доказ доставља рачун здравствене установе о извршеној услузи вантелесне оплодње и рок за достављање рачуна је 30 дана од извршене услуге чиме се правдају добијена средства.