Подршка Града у циљу здравог развоја и безбрижног одрастања деце

17. новембар 2021.
prevremeno-rodjene-bebe

Поводом обележавања Међународног дана превремено рођене деце, градоначелник Лознице Видоје Петровић је данас у Градској управи, у присуству мајки и њихових малишана, који су раније дошли на свет, указао да су подршка породице и целокупне друштвене заједнице јако важне како би створили адекватне услове за одгајање деце и што безбрижније детињство.

– Град Лозница ће и убудуће настојати да кроз буџет и активну популацину политику увећава средства и ствара боље услове за родитеље, правилан развој и социјализацију деце. Настојимо да кроз улагања у изградњу дечјих игралишта, спортских терена и стаза, опремање вртића и школа обезбедимо што безбрижније одрастање за наше најмлађе – казао је градоначелник и подсетио на значај подршке породици и рађању.

– Као неко, ко има троје деце и четворо унучади, саветујем вам да проширите породице, како бисмо повећали наталитет. Држава помаже у томе на много начина. Гради се нови вртић за 270 деце у Лозничком Пољу, изграђен је Хируршко-гинеколошки блок па најсавременијим стандардима, реконструисана су три одељења Опште болнице. Родитељи никад не смеју да буду препуштени себи и зато све иницијативе које имате можете да упутите Граду и надлежним установама – истакао је градоначелник Лознице.

Према речима начелнице Одељења за друштвене делатности Тање Глишић Матић, Град Лозница, на челу са градоначелником Видојем Петровићем, већ дуги низ година води одговорну политику, према деци и породицама.

– Данашњи дан је посвећен превремено рођеној деци, а цео новембар је посвећен њиховим потребама. Ми, као одговорна локална самоуправа, се трудимо да обезбедимо све што је потребно нашем Дому здравља и Општој болници, где труднице, а посебно превремено рођене бебе имају адекватну негу – рекла је Глишић Матић.

Како је навео, гинеколог акушер Милан Ђорђић, број порођаја на годишњем нивоу у Лозници је између 950 и хиљаду, а превремени порођаји у Општој болници Лозница обављају се од 34 гестацијске недеље трудноће.

– Неонатологија је добро развијена у Лозници. Имамо адекватну подршку, добро организовану службу, пет инкубатора. Вођење трудноће је на завидном нивоу. Битне су редовне контроле како би се у што већој мери спречили превремени порођаји до којих долази из различитих разлога – казао је Ђорђић.

Мајке превремено рођене деце, Јадранка Митровић, Јана Павловић и Јана Кикановић, рекле су да су задовољне негом у трудноћи и третманом након порођаја и упутиле су предлоге за унапређивање услова за одгајање деце, с обзиром на здравствене проблеме који могу да се јаве након превременог рођења.

Изразиле су задовољство подршком Града за одгајање деце, кроз подстицаје рађању и инфраструктурна улагања, као што је изградња и опремање вртића, игралишта и друго и истакле да је добро што је постоји могућност рехабилитације за превремено рођену деце у Бањи Ковиљачи и другим рехабилитационим центрима.