Подељен меркантилни кукуруз

21. фебруар 2023.

За пољопривреднике из лозничког краја, за 236 домаћинстава обављена је расподела 425.760 килограма меркантилног кукуруза. Тако је у духу закључка Владе Републике Србије кроз овај вид помоћи узгајивачима млечних крава, настављена  подршка сточарству, каже градоначелник Лознице Видоје Петровић који је у месној заједници Ступници, присуствовао расподели  меркантилног кукуруза.

– Сва газдинства која имају до педесет грла стоке остварила су право да добију по 240 килограма кукуруза по грлу из републиучких робних резерви. Град Лозница је  као локална самоуправа  узимајући у обзир да постоји снажна воља Владе Републике Србије да сви пољопривредници остваре своје право, свим расположивим финансијским средствима  био укључен у акцију, од објављивања јавног позива у новембру до пружања помоћи око организовања транспорта,од централног складишта у Платичеву до овог пункта у Ступници где је обављено паковање у вреће, расподела и утовар. Верујем да се на овоме неће стати у периоду који је пред нама, те да ће и наша држава и наша локална самоуправа преко Одељења за привреду обезбедити и друге видове подршке пољопривредницима, каже градоначелник Видоје Петровић.

Милан Исаковић из Доњег Добрића је за 13 грла музних крава добио око 3120 килограма меркантилног кукуруза. Каже да је ово значајна подршка, нарочито када се зна да је протекле године, због суше, ратарски принос био умањен.

У акцији   која се одвија у целој Србији начелник Мачванског управног округа Жељко Марјановић каже да је остварена добра координација са ресорним министарствима  те да ће расподела целе количине од 2683 тоне  у свим општинама бити завршена до краја марта, у оптималном року.