Под светлима Вуковог дела

18. октобар 2023.
vukova-zaduzbina-2023

12 година Лозница финансира награде Вукове задужбине

Под  светлима Вуковог дела

Помоћник градоначелника Лознице Љубинко Ђокић у име градоначелника Видоја Петровића у Вуковој задужбини уручио је награде за уметност и науку Горану Петровићу и Драгољубу Перићу лауреатима годишње Награде Вукове задужбине из Београда за стваралаштво током 2022. године.

Књижевник Горан Петровић Награду за уметност Вукове задужбине добио је за двокњижје “Папир” и “Иконостас”, београдске   “Лагуне”. Одбор за доделу награде за уметност, којим је председавао академик Светислав Божић, председник Одбора истакао је да је „реч о делима суптилног приповедача, аутора који је својим стваралаштвом отмено и креативно – сугестивно оплеменио српску прозу тоном посвећеног трагалаштва и уметничке реализације највишег ранга“.

Професор Филозофског факултета из Новог Сада, Драгољуб Перић, Награду Вукове задужбине за науку добио је за књигу “Прамен магле, поље притиснуто, Необични јунаци Српске усмене епике”у издаваштбу  новосадске Академске.

Чланови Одбора за Награду за науку, којим је председавао проф. др Слободан Грубачић, дописни члан Српске академије наука и уметности, председник Одбора, истакли су да је књига Драгољуба Перића плод вишегодишњег бављења аутора усменом епиком која је фокусирана на епског јунака који је увек под притиском историје, жанра и мита.

Уручујући награде за велики стваралачки допринос у Вуковој задужбини са којом град Лозница већ дванаест година успешно реализује протокол о сарадњи, помоћник градоначелника Љубинко Ђокић истиче да се „у Лозници у свакој прилици наглашава важност Вуковог рада у области језика и писма, етнологије,. фолклористике и историографије. Добро је што је ћирилица сада и у службеној употреби кроз информационе технологије што отвара широку лепезу наше културне баштине да се у електронској форми на том писму сачува велико књижевно благо  за будуће генерације. Јер, Вук Караџић је говорио да треба крчити стазе за све који долазе после нас и ми смо то оживотворили, како у Тршићу тако и Лозници,  па су та два места прави  топоними за свакога ко жели да проучава нашу културу и језик, наше обичаје и традиционалне вредности“, закључио је Ђокић.

Награда Вукове задужбине за уметност и науку додељује се  од 1990. године и проистекла  њеним оснивањем 1987. године када је Србија обележавала велики јубилеј, два века од рођења Вука Стефановића Караџића.