Почео 90. Вуков сабор у Лозници

12. септембар 2023.
poceo-vukov-sabor-2023

У Вуковом дому културе у Лозници синоћ је свечано отворен јубиларни, 90. Вуков сабор. Све је почело у подне, у лозничком легату Миће Поповића предствљањем  Матице Српске, на  тему “Архива и језик – темељи идентитета”. Пажњу публике, у вечерњем програму после Мокрањчеве „Химне Вуку“ привукла је пројекција  филма “Први Вуков сабор” Југословенске кинотеке  а саборовање је, после поздравне речи Љубинка Ђокића, помоћника градоначелника Лознице, објављујући поздраве потпредседнице Владе Србије и министарке културе Маје Гојковић. свечано отворио Миодраг Ивановић, држани секретар у Министарству културе.

Преневши поздраве градоначелника Видоја Петровића, помоћник градоначелника Лознице је дао рекапитулацију збивања између два иста датума, 17. септембра 1933. и 2023. године, на обнове Вукове куће, све беседнике од  краљевског периода и  тадашње владе до данас и да је тада, са изузетком две ратне године, утемељен  важан догађај за Србију и њену културу.

– Из Лознице увек указујемо на важност Вуковог рада јер су језик и писмо обележје једног народа. Као што Његош има свој Ловћен, Бранко своје Стражилово, Десанка Бранковину тако и Вук има Тршић и свој Јадар и Троношу. Како рече наш нобеловац човек је дужан свом завичају, а ми из Вуковог и нашег Тршића зато стално указујемо колико је важно сачувати српски језик и нашу ћирилицу. Добро је што је ћирилица у службеној употреби информационих технологија јер пружа могућност да се наша културна баштина забележи и сачува за будућа покољења. Како је Вук говорио, треба крчити стазу за оне који долазе после нас, а наша стаза је да Тршић и Лозница буду место где ће људи долазити да уче наш језик, културу и обичаје – рекао је помоћник градоначелника  Лознице Љубинко Ђокић.

Државни секретар у Министарству културе Миодраг Ивановић, проглашавајући саборовање у част Вуку отвореним да је наша најстарија културна манифестације  пример добре праксе у децентрализацији културе. То је потврда да „географски мала средина није препрека у стварању духовно великих културних стецишта“, рекао је Ивановић. Надилазећи толике године и неколико државних уређења Вуков сабор  је остао посвећен неговању лика и дела Вука Стефановића Караџића, реформатора српског језика и ћириличног писма, једне од кључних личности за стварање српског културног и националног идентитета, рекао је државни секретар.

– Није претерано рећи да је Вуков сабор не само најстарија него и најзначајнија културна манифестација у Србији која се одвија без прекида дајући тако нашој култури, уметности и науци јединствен печат. Тај печат носи трајни лик Вука који има вишеструко важних значења у себи. Вук је снажно представио српски народ као књижевни народ и увео га у европску литературу истовремено чувајући његову самобитност и инситирајући свагда на појмовима народно и српско. Одавање саборске поште Вуку није само форма, већ вид сталног старања о српском језику, писму и култури у целини. Водећи рачуна о српском језику водимо рачуна не само о историји и традицији, већ и о будућности

Публика је била одушевљена концертом ‘’Јубилеји’’ који је извела  Филхармонија младих ‘’Борислав Пашћан’’ поводом   150 годишњице рођења Сергеја Рахмањинова.