Почели Мићини и Верини дани у Лозници

13. јун 2023.
micini-i-verini-dani2023

Откривена биста Миће Поповића

Тродневна манифестација „Мићини и Верини дани“, коју Центар за културу „Вук Караџић“ организује више од две деценије ове године је у знаку стогодишњице рођења знаменитог редитеља, писца и сликара, академика, почасног грађанина Лознице Миодрага Поповића.

– Ово је значајан јубилеј и са локалном самоуправом потрудили смо се да то обележимо на прикладан начин, постављањем бисте Миће Поповића у простору галерије а истим поводом представили смо и изложбу „Испричана Непричава“, која је настала у част стогодишњици рођења писца Борислава Михајловића Михиза. У средини отварамо и изложбу радова насталих у Тршићу током априла када су се окупили ликовни уметници да стварају инспирисани нашим великаном – рекла је директорка Центра за културу Снежана Нешковић Симић.

У име Града Лознице на лик и дело почасног грађанина подсетио је помоћник градоначелника Љубинка Ђокића. – Мића Поповић је део ланца великана нашег града, Вука и Цвијића, који је своју стваралачку енергију култивисао на више поља уметности. Заједно са својим кумом Бориславом Михајловићем Михизом, Антонијем Исаковићем и Добрицом Ћосићем ударио је темеље противречног деловања. Његова велика изложба из 1980. године у Српској академији наука и уметности, коју је посетило више од пола милиона људи представљала је својеврсни референдум о уметности. Кратко време је живео у Лозници, али ми се поносимо његовим делом и зато сваке године организујемо ову манифестацију тако да је поводом стогодишњице његовог рођења израђена и нова биста за галеријски простор, рекао је Ђокић. .

Вајар Томо Коматина је истакао своје задовољство јер је после откривања бисте Георгија Јакшића и Момчила Гаврића израдио бисту Миће Поповића који је желео да прикаже благим осмехом, као доброћудног човека, какав је он и био – рекао је Коматина.

Изложбу „Испричана Непричава“, отворила је Бојана Борић Брешковић директорка Народног музеја Србије. „Мићини и Верини дани“ настављају се данас представљањем 22. броја часописа за културну историју Јадра „Призор“ и књиге „Рефлексије“, збирке изабраних текстова о Мићи Поповићу и његовим савременицима, аутора Срете Бошњака.