Почела реализација пројекта „Школе за бољи квалитет ваздуха“

19. новембар 2021.
bolji-vazduh-u-skolama

Поводом спровођења пројекта „Школе за бољи квалитет ваздуха”, помоћник градоначелника Љубинко Ђокић, рекао је данас, да су у оквиру његове реализације постављени сензори за мерење квалитета ваздуха, односно концентрације оксида, азота, сумпора, угљен-моноксида, на три школе у градској зони – ОШ “Вук Караџић”, ОШ “Јован Цвијић” и Техничка школа Лозница,  које се налазе у зони интезивног саобраћаја или у близини неког загађивача.

– Циљ овог пројекта је мерење квалитета ваздуха у школама, а с друге стране подизање нивоа свести школске популације колико је важно борити се за квалитнији ваздух. У наредној фази Стална конференција градова и општина (СКГО), која спроводи пројекат, инсталираће мониторе за очитавање степена загађености и обучиће запослене у овим школама да рукују са њима и прате резултате квалитета ваздуха – казао је он.

Како је истакао, овај пројекат је важан за Град Лозницу, исто колико и то да су школе опремљене, адаптиране, безбедне на чему локална самоуправа констатно ради већ годинама и успешно унапређује услове за боље школовање.

– Ми у Лозници немамо великих загађивача с обзиром на то да градска топлана користи еколошко гориво. Једини загађивачи су аутомобили и дим из индивидуалних котларница на угаљ. Очекујемо да ће загађење ваздуха, на основу мерења путем сензора, бити у границама референтних вредности. Ако не буде, размотрићемо регулацију саобраћаја – казао је Ђокић и додао да је од 25 локалних самоуправа, које су конкурисале за овај пројекат, Град Лозница међу 15, које су прошле на конкурсу.

Директорка ОШ „Вук Караџић” Анета Ракић указала је да је локална самоуправа већ урадила велики посао у погледу очувања квалитета ваздуха тако што је финансирала уградњу гасног котла у овој школи 2017. године, што је, према њеним речима, много економичнији и здравији начин грејања и велики корак ка очувању чистог ваздуха.

– Срећни смо што смо изабрани да учествујемо у овом пројекту. Потрудићемо се, да на овај начин, унапредимо свест и знање деце о загађености ваздуха, како би схватили колико загађен ваздух може да има штетан утицај на њихово здравље, али и да афирмишемо њихово учешће у процесима креирања активности које ће у будућности дати позитивне промене – рекла је Ракић.

Пројекат „Школе за бољи квалитет ваздуха” спроводе УНИЦЕФ и Стална конференција градова и општина у партнерству са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, Институтом за нуклеарне науке „Винча” и Интернет друштвом Србије, уз финансијску подршку владе Норвешке.