Почела изградња највеће фабрике

12. април 2020.

Почела изградња највеће фабрике

12. април 2020.

У лозничкој индустријској зони Шепак је положен камен темељац за погон компаније “Минт Аутомотив Јуроп” (МАЈ), из сектора аутомобилске индустрије, у коју би требало да буде уложено 100 милиона евра и запослено 1.000 радника. Свечаној церемонији полагања камена темељца присуствовао је председник Србије Александар Вучић, кинеска амбасадорка у Србији, инвеститори из Кине, градоначелник и руководство града Лознице и њене Скупштине, гости из Мачванског управног округа, делегације градова и општина, као и бројни привредници.

Србија је земља са великим потенцијалом,  а мисија је развојна, рекао је у видео поруци Чин Рон Хуан, власник компаније “Минт Аутомотив Јуроп”. Србија и Лозница биће најзначајнија земља и град  за Минт групу након што је господин Вонг извео  пословне анализе о свим земљама  источне Европе, истакао је у видео поруци власник компаније која производи аутомобилске компоненте и данас покрива 80 одсто светског тржишта својим производима. Ова кинеска инвестиција је пример јединства привредне сарадње и економске подршке нашој држави, што је најбоља потврда жеља становништва локалних управа и обеју земаља. Тако говоре инвеститори а њена екселенција, Чен Бо, кинеска амбасадорка у Србији кој верује да ће ова фабрика бити подстицај даљег развоја.

– Кина и Србија су добри пријатељи и партнери на путу заједничке изградње која је допринела користи за обе стране. Зато верујем да ће у Србији бити све више компанија из Кине, рекла је амбасадорка Чен Бо. Градоначелник Лознице Видоје Петровић је подсетио да је локална самоуправа годинама била ангажована на изградњи, опремању и модернизацији индустријске зоне, покретању привреде, смањењу незапослености и да је све  што је урађено било у жељи да Лозница постане боље место за живот.

– Постављање камена темељца за фабрику „Минт” је историјски тренутак и велики дан за Лозницу. Пре свега због младих који ће моћи да остану и раде у овом граду и својој земљи!, Петровић је представио велике пројекте који се овде реализују за шта се посебно захвалио председнику Србије.

Председник Александар Вучић оценио је да је реч о прекретници у развоју  града. Захвалио је амбасадорки Кине са којом је пре само неколико дана већ једном постављао камен темељац за још  једну кинеску фабрику, у Зрењанину, и изразио наду да ће заједно отварати још много фабрика у Србији  – Овде смо у претходних 40 година само остајали без највећих фабрика које су уништаване и разаране. Први пут доводимо нове инвеститоре и градимо нову будућност Лознице. Волео то неко да призна или не – то је стварност, то је тачно”, истакао је Вучић.

Подсетио је да је држава до сада већ дала 6,2 милиона евра за разне инфраструктурне пројекте у Лозници.

Пренео је да ће кинески власници у фабрику у Лозници, у две фазе, уложити укупно 100 милиона евра, да ће имати укупно 1.000 запослених, а да ће производити алуминијумске делове за разне произвођаче аутомобила.

“Надам се да ће ‘Фолсквагену’ нешто значити да се све већи број делова производи у Србији. Верујем да ће то умети да цене приликом доношења одлуке где своју фабрику да подигну”, рекао је председник.

Указао је да ће држати за реч шефа компаније “Минт”, који му је успут, када су разговарали, рекао да намерава да направи и мали хотел у Лозници за себе и своје људе.

“Питао сам колики хотел ће то бити, а рекао је да ће имати сто и нешто соба. Види да таква два ‘мала хотела’ направиш тамо, рекао сам му”, пренео је Вучић. Он је рекао и да се још тражи технологија да се литијум извуче од осталих 26 минерала, али и додао да су Кинези већ ушли у одређене преговоре и да верује да ће од тога направити најбољи посао.

Председник Вучић рекао је да ће до краја године почети радови на путу Рума – Шабац, рачунајући и мост преко Саве „а онда идемо брзом саобраћајницом, која неће ићи кроз насељена места, због чега је потребна делимична експропријација”, рекао је Вучић.

Он је навео да ће то значити много за цело Подриње и да ће се много брже долазити до Лознице. Председник је рекао да је најтеже наћи новац за болницу у Лозници, али да је и тај проблем добрим делом решен и да верује да ће грађани у Јадру и Подрињу бити задовољни.

Александар Вучић је одговорио на више питања новинара у вези са изградњом стадиона у Србији. Рекао је да ће се у девет градова, међу којима су Врање, Лесковац, Крагујевац, Краљево, Лозница, Зајечар, Суботица, Нови Сад, бити изграђени градски стадиони по УЕФА стандардима.