Пет Вукових школа заједно славило Митровдан

14. новембар 2023.
vuk-stefanovic-karadzic-01

Пет школских  установа које у Лозници носе Вуково име, две године узастопно славиле су свој празник Митровдан, дан рођења реформатора српског језика Вука Стефановића Караџића.

На свечаној академији, поред ђака и просветних радника из Гимназије и четири основне школе – Вукове у Лозници, липничке, Спомен школе у Тршићу и Основне музичке, окупили су се  родитељи и представници  Градске управе у Лозници. Као што су стизале награде са школских, државних и међународних такмичења тако су и на овој, јединственој смотри  „вуковци“ приказали  квалитетан програм који су припремали заједно са наставницима и професорима пуна два месеца, од почетка школске године.На то је између осталог подсетио директор  гимназије Дарко Несторовић, наводећи да се под сводовима „храма“ лозничке културе и на Митровдан и свакодневно изговара Вуково име. Пошто се Несторовић захвалио ученицима и професорима на добрим резултатима и подршци локалне заједнице у име градске управе обратила се Тања Глишић Матић, начелница Одељења за друштвене делатности .

– Вуков завичај и наслеђе је српски језик, сва деца која ћирилицу уче и тим писмом пишу. Наш заједнички задатак је да попут Вука негујемо српски језик, своје писмо, културу и национални идентитет, поручила је начелница из Градске управе у Лозници.

На заједничкој прослави поводом овог датума историје ђаци из свих школа су се представили као изврсни рецитатори, глумци и музички таленти.