Отворена Дечја недеља

4. октобар 2021.
Поводом отварања Дечје недеље, која се традиционално обележава у првој недељи октобра, помоћник градоначелника Љубинко Ђокић, истакао је да је ова манифестација, која је ове као и претходне године прилагођена епидемиолошким условима, прилика да се скрене пажња јавности на децу и младе, да се укаже на неправде према деци, а с друге стране да се породица, школа и локална самоуправа подсете и подстакну на бригу о здравом расту и развоју деце.
– Ми чинимо све што је у нашој могућности да деца имају добру садашњост и сигурну будућност и у остваривању тог циља нећемо штедети енергију. Јасно смо истакли наше приоритете, а то је обнова, изградња и одржавање дечјих објеката. Захваљујући разумевању Владе, која финансира изградњу новог вртића као и напору градоначелника да обезбеди средства у буџету за израду пројектне документације и припрему локације, у Лозници се гради ново обданиште Предшколске установе (ПУ) „Бамби“, које ће имати капацитет 270 места – указао је он.
Ђокић је подсетио да у оквиру ПУ „Бамби“, која пружа услуге предшколског васпитања за скоро 1.700 деце, постоји пет објеката у ужем делу града, један у Бањи Ковиљачи, један у Лешници и скоро 30 простора у оквиру лозничких школа.
– Родитељи који имају троје деце у дечјој установи за треће дете не плаћају услуге већ оне иду на терет буџета Града. Посебну пажњу Град поклања деци са сметњама у развоју. Њихов дневни боравак, уџбеници и топли оброк се финансирају из градског буџета као и смештај и путни трошкови уколико одлазе на школовање изван Лознице. Услуга лични пратилац такође се финансира делом из републичког, делом из градског буџета. Лозница је пример добре праксе јер издваја значајна средства и за подстицаје рађања, за стипендирање најбољих ученика и студената и када све то имате у виду јасно је да је фокус на деци, не само у току Дечје недеље, већ свих 365 дана у години и тако ће бити и убудуће – закључио је Ђокић.
Према речима директорке ПУ „Бамби“, Иване Савић, мото овогодишње Дечје недеље је „дете није дете играчка за стрине и тете, дете је дете да га волите и разумете“.
– То пре свега значи љубав према деци, разумевање и подршку у њиховом развоју. Ове године ћемо, као и прошле, Дечју недељу обележавати у оквиру објеката ПУ „Бамби“, где ће се васпитачи организовати по групама. Данас је дан дечјих права, сутра је спортски дан, затим следе музичке активности, ликовни дани и на крају маскенбал – казала је Савић.