Отворен „Свет жена“

15. март 2021.
svet-zena-2021

Манифестацију „Свет жена”, која се од 2002. године традиционално одржава у организацији Центра за културу „Вук Караџић”, вечерас је у Вуковом дому културе свечано отворила др Снежана Радуловић, која је одликована медаљом за заслуге поводом овогодишњег Дана државности.

У свом обраћању др Снежана Радуловић, специјалиста физикалне медицине и рехабилитације у Специјалној болници „Бања Ковиљача”, указала је на то да је Међународни дан жена позивање на унапређење њиховог положаја и подсећање на дела храбрости и одлучности жена у нашем друштву.

– Славимо жене које су промениле историју, које су својим доприносом омогућиле да данас живимо боље, али и све жене на овом свету, различите, а опет једнаке. Свесни смо колико су нам неопходне промене како би се још више унапредила женска права, и у истом том позитивном духу желимо да корачамо као једно здраво и напредно друштво – казала је др Радуловић.

Како је истакла, наша земља препознала је колико велику подршку има подршка женском полу на шта указује чињеница да у Србији има чак десет одсто више жена у науци у односу на европски просек, а предстојећи дани у којима ће кроз нови циклус манифестације „Свет жена” истицати значај и успех жена треба да остану присутни као природна атмосфера сваке заједнице.

– Посебну захвалност, у овим тешким временима, желела бих да изразим за све жене запослене у здравству које стоички подносе и свакодневно ризикују своје животе у данашњици захваћеној овом пандемијом. Бити мајка, супруга, и уз све то стајати у првој борбеној линији, у такозваној црвеној зони, су не само специфичне околности, већ околности које заиста померају људске границе. Пожртвованост медицинских радница, издваја их као хероје данашњице, чију храброст не смемо никада заборавити – поручила је др Снежана Радуловић.

У уводном делу уметничког програма нумеру „Словенска”, недавно преминулог певача и кантаутора Ђорђа Балашевића извео је гудачки квартет „Фулхармони” док су глумице Марија Бергам, Софија Јуричан и Сташа Николић након свечаног отварања казивале стихове Радмиле Лазић, Катарине Митровић и Радмиле Петровић, драматизоване од стране Огњена Обрадовића.