Отворен конкурс за студентске и ђачке стипендије

3. фебруар 2022.
dijamantska-plakata

Град Лозница као одговорна локална самоуправа наставља финансијски да подржава најбоље лозничке ученике и студенте, а од 1. фебруара па до краја месеца траје конкурс за доделу градске награде, односно њихово стипендирање.

Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника  у изјави за медије наглашава да је у овогодишњем буџету за ту намену предвиђено, као и претходних година, око 15 милиона динара. Конкурисати могу ученици, основци и средњошколци, држављани Србије, са пребивалиштем на територији Лознице, који су у претходној школској години на републичким или међународним такмичењима у календару министарства просвете, освојили једну од три награде. Исто важи и за  студенте на државним факултетима који  нису губили годину и имају просек девет и више.

По други пут за овај вид подршке могу конкурисати студенти Роми који су социјално угрожени. Услови за припаднике ромске националне мањине су да су уписали државни факултет,  имају пребавилиште на територији Лознице најмање три године, да су на буџету, осим на првој години студија где могу бити на самофинансирању, а за касније године студија да нису поновили ниједну годину. Уз то, потребно је да прибаве  мишљење Центра за социјални рад који је проценио да је студенту неопходна оваква подршке. Помоћник градоначелника Ђокић каже да годишњу награду могу добити само студенти који имају потврду Националног савета Рома да су припадници ромске националне мањине.

За добијање годишње награде лани је услове испунило 14 ученика и 96 студената. – Као и претходних година ђацима следује по 5.000, а студентима 10.000 динара месечно, с тим да висина стипендије зависи од броја оних који испуне услов за њено добијање па, уколико их буде мање, износ може бити и нешто већи за шта се у Лозници увек залажемо. Осим што се у нашем граду стипендирају најбољи ученици и студенти настојимо да их по завршетку студија задржимо у Лозници. Осамнаест академаца  већ је ангажовано на пословима израде нових развојних пројеката  чиме се подиже и унапређује  капацитет  администрације и јавног сектора. Циљ је да будемо што више на услузи грађанима,  рекао је Љубинко Ђокић.