Отворен градски конкурс за подршку пољопривреди

11. август 2023.
ljubinko-djokic-8-2023

Пољопривреда је један од три развојна стуба града Лознице јер се том делатношћу бави око пет хиљада активно  регистрованих домаћинстава, при чему је, свакако, и још један број људи који се додатно баве овом граном привређивања.

Управо због њих  који представљају фабрику под отвореним небом, како је данас истакао у разговору са новинарима помоћник градоначелника Љубинко Ђокић, циљ града манифестује се кроз залагање градоначелника и његовог тима да се издвајањем што већих средстава помогне нашем селу и пољопривреди.

– Ових дана је расписан конкурс кроз који је  из буџета града омогућена набавка прикључне пољопривредне механизације, пластеника и стакленика, садног материјала и опреме за наводњавање, каже Ђокић. Имајући у виду драстичне климатске промене и временске непогоде које их прате посебан акценат се, према његовим речима ставља  и на осигурање усева, јер се део средстава рефундира кроз средства која издваја и наша држава  тако да мањи део новца за осигурање дају сами пољопривредници.

Осим тих субвенција град Лозница издваја средства за набавку стотинак противградних ракета у складу са ранијим договором са Републичким хидрометеоролошким заводом. Оне се преко ваљевског Радарског центра распоређују противградним станицама у лозничком крају које од непогода штите то поднебље. Нисмо заобишли ни унапређивање квалитета земљишта калцификацијом, вели Ђокић, подсећајући на редовне активности града на дезинфекцији, дезинсекцији и дератизацији газдинстава при најезди глодара. У све то се укупно, на годишњем нивоу улаже око 60 милиона динара.

Дајући на увид и податке из ратарства  да на подручју града Лознице има око десет хиљада хектара под засејаним кукурузом, да је пшеница ове године скинута са три хиљаде хектара, следи соја, затим у воћарству где су на 850 хектара  засади под шљивама. Ми смо јасно заинтересовани и за унапређивање сточарске производње. Дугорочни циљ нам је да се повећају површине од 950 хектара које се наводњавају јер је императив да добијемо што више домаћинстава које се баве органском производњом хране, закључује помоћник градоначелника Лознице..

Реализација конкурса за подршку пољопривреди трајаће све до утрошка средстава и на њих могу рачунати  сви који испуњавају опште и посебне услове.