Одржана завршна јавна расправа о новом буџету Лознице

18. новембар 2022.
bg_galleries-1280x640-grb

Успешна пракса започета пре десет година да се у сусрет новој буџетској години реализује више јавних расправа у месним заједницама, кроз директан разговор и иницијативе са грађанима, настављена је и ове године у Лозници.  Синоћ је у скупштинској сали одржана завршна јавна расправа у сусрету представника града са грађанима пет градских месних заједница. Актуелне буџетске токове представио је  Зоран Томић, начелник Одељења за финансије и локалну пореску администрацију, а помоћник градоначелника Љубинко Ђокић и секретарка Градског већа у Лозници Слађана Бодирога  рекли да су сусрети са грађанима, представницима јавних предузећа, установа, удружења и спортских клубова испунили основни циљ,  да се са свих страна прикупе предлози и сугестије, све  што може утицати да одлука о буџету буде урађена на најбољи начин.
Начелник Зоран Томић каже да су између широко постављених циљева и упорног инсистирања градоначелника Видоја Петровића да се глас грађана чује са сваког места стигли разнородни предлози. – Имали смо квалитетан дијалог са грађанима у месним заједницама попут Бање Ковиљаче, Лешнице, Клубаца, Лозничког Поља, Драгинца, Корените и Зајаче којима гравитирају мање МЗ, као и са  удружењима, спортским клубовима, а јуче и са основним, средњим школама и предшколском установом, све у намери да од њих добијемо одговор на оно што нас највише интересује да ли јавна средства, средства свих грађана трошимо на прави начин, за праве намене и да ли постоји неки предлог где бисмо могли да их додатно утрошимо. Сви предлози и дискусије су за нас јако корисни. Сада смо у фази коначне одлуке о буџету, она мора бити готова за неких десетак, до петнаест дана, тако да има времена да уградимо све те предлоге у буџет  чији је крајњи рок за  достављање Министарству финансија  20. децембар. Надам се да ће у нашој скупштини бити усвојен до средине децембра. Сваке године смо то урадили много пре рока, урадићемо то и ове године. Хоћемо да будемо сигурни да смо заиста са јавним средствима урадили оно што је најбоље јер циљ њиховог трошења јесте да се грађанима омогући бољи живот, подигне животни стандард кроз путну, комуналну инфраструктуру и остале инвестиције – истакао је Зоран Томић.
– Мислим да ће буџет бити око четири милијарде динара, негде око девет пута већи него 2005. Када је био 485 милиона. Поред редовног функционисања саме градске управе, јавних предузећа, установа, важна су капитална улагања, али и да одвојимо део средстава да суфинансирамо са ресорним министарствима која врло значајне пројекте изводе у нашем граду. У овом моменту су то радови на атлетском и фудбалском стадиону, обданиште у Лозничком Пољу завршава се за пар дана, крећемо са серијом нових капиталних подухвата јер већ наредне седмице почињемо да градимо фискултурну салу у Гимназији “Вук Караџић”, почиње и изградња сале у Јадранској Лешници.. Посебну пажњу обратићемо на путну инфраструктуру, ове године смо одвојили 420 милиона за путеве, рачунамо да ће то догодине премаштити 500 милиона, а циљ је де решимо неасфалтиране путне мреже. Биће догодине у Лозници много инвестиција, планирамо да израдимо пројектну документацију за затворени базен чија би градња требало да крене  2024. године – рекао је начелник Одељења за финансије и локалну пореску администрацију.
Иначе, данас је објављен позив градске управе грађанима да дају предлоге који ће унапредити  живот у нашем граду. Наводи се да ће у оквиру буџета града Лознице за 2023. бити опредељена значајна средства за бројне важне пројекте и активности. Како стоји у позиву, захваљујући одговорном односу према буџетским средствима, уз велику подршку државе, и без кредитног задужења, ‘’Лозница је добила ново лице и данас стоји раме уз раме са најразвијенијим градовима Србије”.
– Да наша Лозница буде све лепша и боља, позивамо вас да своје предлоге пошаљете на мејл projekti@loznica.rs, или у писаној форми на Градска управа Лозница, Одељење за финансије, Карађорђева 2 – стоји у позиву уз поруку: Лозницу волим, за Лозницу радим!
Томић закључује  да ће буџет за 2023. бити базиран на реалним основама и сигурно већи него за ову годину, а чим су приходи у буџету већи то подразумева да ће многи корисници буџета добити више средстава.