Одржана трећа седница Скупштине града Лознице

29. март 2024.

– Усвојен буџет за 2024. годину и планови за даљи развој града –

Градска скупштина на својој трећој седници у новом сазиву усвојила два планска документа кључна за  даљи развој града – План развоја града Лознице до 2030. године и Стратегију развоја урбаног подручја града Лознице за наредних десет година.

Градоначелник Лознице Видоје Петровић је поводом усвајања ових важних документа истакао:

„ Достигнути степен  развоја увек прате  нове потребе грађана, и на том путу сусрећемо се са новим захтевима, очекивањима, али и шансама и изазовима на који начин да одговоримо на њих. Ја сам срећан што се кроз План развоја и Стратегију развоја урбаног подручја града обезбеђује континуитет и савремен приступ концепту даљег развоја наше вољене Лознице.  Овим документима кредибилитет дају не само обрађивачи којих је 48 са нивоа наше локалне самоуправе већ и велики број представника државних органа, међународних и домаћих организација, установа, који су из других средина као што је Програм канцеларије Европске уније за пројектне услуге (ЕУ ПРО Плус), Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД), Немачка организација за међународну сарадњу (ГИЗ), Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, ЈВП „Србијаводе“, Балкански центар за регулаторну реформу, Републички секретаријат за јавне политике, Републички Завод за заштиту споменика културе, Завод за заштиту споменика културе Ваљево и Привредна комора Србије. Дакле, имплементација искустава из европских земаља примерена достигнутом степену развоја наше локалне заједнице. Друга ствар која овим документима даје кредибилитет јесте чињеница да смо у ранијем периоду углавном, у највећој мери реализовали планове и стратегије, које су даље методолошки разрађиване у циљу ефикаснијег спровођења и њихове примене. Ја вас позивам да учинимо све како бисмо искористили све могућности и шансе за даљи развој нашег града. Хајде да се истински сви заједно боримо за Лозницу и да покажемо да нам је Лозница на првом месту.“

У даљем излагању градоначелник је истакао да је у претходном периоду грађанима Лознице  презентована визија будућег развоја града која је уткана у План развоја града до 2030. године и на чијем се остварењу увелико и ради. Изградња Брзе саобраћајнице и нове Индустријске зоне „Север“, изградња Постројења за прераду отпадних вода и Рециклажног центра за селекцију отпада, силазак на обалу Дрине изградњом комплекса викенд насеља са пратећим садржајима за свако насеље, заокружење спортског комплекса Лагатор кроз завршетак Атлетског стадиона и изградњу затвореног Олимпијског базена, изградња подземне гараже, уређење Видиковца који ће представљати „плућа“ нашег града, уређење Централног градског трга, изградња савремене Тржнице на локацији Зелене пијаце, изградња Зоне ексклузивног становања, уређење простора бивше фабрике Вискоза део у пословно-стамбени комплекс, а део у спортско – рекреативни комплекс су пројекти који нас издвајају и опредељују као апсолутног лидера Западне Србије.

Други важан документ који је усвојила Скупштина града током првог дана заседања била је Стратегија развоја урбаног подручја Лознице, која обухвата подручје Лознице, Бању Ковиљачу, Тршић, Троношу и планину Цер. Циљ  је да се ојачава урбани идентитет, унапређује  и квалитет уређености и приступачности урбаног подручја, заштити културно и градитељско наслеђе.

Након усвајања ових документа уследила је расправа о буџету за 2024. годину, а поводом расправе о буџету и упућеним коментарима и питањима  одборника везано за буџет и рад јавних предузећа и установа  градоначелник је рекао :

„ Јавно ћу задужити директоре јавних предузећа и установа да одговоре на питања одборника која се односе на предузећа којима руководе. Лично ћу вас прозвати да то урадите. Не бих се сложио да је овај буџет и ова одлука о буџету дошла без учешћа јавности. Требало је објаснити  зашто на сајту града није постављен нацрт буџета за ову годину.  То се убудуће не може толерисати, немамо разлога ништа да кријемо, мада, ако неко жели да се укључи у нешто, он ће увек наћи начина. Морамо све активности да учинимо максимално транспарентним. На крају, ко греши па ма ко био, нека сноси политичку и правну одговорност. Ако вам је стало до интереса грађана, права и правичности, са ове говорнице јасно и гласно казаћемо о чему се ради. Ћутећи, остављате простор да људи то искористе на свој начин. Ми смо овде да радимо у интересу грађана, а и овај буџет је у интересу грађана.“

Нови буџет Града Лознице у 2024. години биће 4 милијарде 360 милиона динара. За капитална улагања укупно ће бити издвојено око 780 милиона динара што је 18 одсто укупних расхода буџета. Ради се на  двадесет пројеката, пре свих, започете фискултурне сале у гимназији и школи у Јадранској Лешници. Почиње друга фаза изградње атлетског стадиона, друга фаза линеарног парка на Лагатору, а ту је и пројекат за  повећање енергетске ефикасности зграда кроз суфинансирање са Владом Србије. Град ће финансирати постављање семафора на три раскрснице – у улицама Светог Саве и Георгија Јакшића, на укрштању Бањске улице и Булевара Доситеја Обрадовића  као и Бањске и Улице Републике Српске. Ту је и пројекат изградње водовода Јадранска Лешница – Јошева.

На расходној страни највећи део од 803 милиона динара плански се усмерава на образовање и  Предшколску установу “Бамби”,  475 милиона, због отварања новог вртића у Лозничком пољу. За подршку родитељству обезбеђено је 66 милиона динара, личног пратиоца деце 30 милиона, субвенције у пољопривреди 37,5 милиона, за пројектовање 87 милиона динара, за путну инфраструктуру 410 милиона динара, а спортске клубове 180.

На овој седници, у другом дану заседања,  усвојени су  и програми пословања јавних предузећа и установа.