Одржана свечана академија поводом Дана Лознице

12. април 2020.

Одржана свечана академија поводом Дана Лознице

12. април 2020.

ГРАД БУДУЋНОСТИ И МЛАДИХ УСПЕШНИХ ЉУДИ

Свечана академија поводом обележавања Дана града под називом „Осам векова аутокефалности Српске православне цркве” одржана је јуче, 16. јуна, у Вуковом дому културе где су се многобројним угледним званицама и гостима обратили специјални изасланик председника Србије Александра Вучића министар просвете Младен Шарчевић, градоначелник Лознице Видоје Петровић који је истакао да му је жеља да Лозничани, у које је увек веровао, остану у свом граду да заједнички граде будућност.

– Љубав према свом родном граду јесте идеја водиља у мом раду све ове године, јер за мене и моје сараднике Лозница је увек била и остаће на првом месту. И када сам пре много година рекао да за Лозницу има наде – нисам погрешио. Та нада и вера у сопствене моћи, вера у људе који живе овде и који ће је покренути заједно са нама помогле су и допринеле месту где се Лозница сада заиста налази. Мој сан који се, могао бих рећи и остварио, јесте окупљање на платформи визије о уређеном и развијеном граду у којем ће људи живети пристојно и моћи да напредују у сваком погледу – указао је Петровић.

Како је навео, Лозница је један од ретких градова који стално бележи развој и напредак у свим областима друштвеног живота и због тога је пожељан и добар партнер свима, како највишем руководству државе, Влади Републике Србије, владиним институцијама тако и невладиним организацијама, градовима и регијама у земљи и иностранству.

– Поред улагања у инфраструктутру, асфалтирање путева, посебно сам поносан на сегмент нашег града који се бави – улагањем у људе и подршке свима који доприносе да Лозница сваког дана буде боља.  Ако поново погледам у будућност нашег града не могу а да  не поменем да смо овог пролећа положили камен темељац за две фабрике – кинеску компанију „Минт” и америчку компанију „Адиент” у којима ће посао добити више од 2500 људи – рекао је он и додао да је уз свесрдну подршку председника Србије господина Алексндра Вучића постављен камен темељац будућности Лознице.

– Пред нама су бољи дани. Верујем да ће Лозница у наредних пет до седам година заиста бити у групи десет најбогатијих градова Србије. Желим да Лозничани остану у свом граду, да свој живот и будућност граде заједно са нама, а уколико због усавршавања или неког привременог посла оду, да пожеле да се врате, јер ће овде увек имати шансу и ја сам увек веровао у своје Лозничане – закључио је Петровић.

Према речима министра просвете Младена Шарчевића, у скоро свим регијама Србије отворене су нове фабрике реновирани путеви, школе, болнице, домови здравља.

– Овде сте кренули са две фабрике и Лозницу тек очекује процват. Ако се њена рудна богатства остваре како треба, Лозница може да буде на мапи Европе и света врло битно место за производњу литијума, батерија за ауто-индустрију које су сада хит у свету, а за шта се интересују најозбиљније компаније – истакао је он и додао је Министарство просвете направило пројекат за осам регија у Србији у оквиру којег ће деца обићи своју земљу и сазнати ко је био Јован Цвијић, Вук Стефановић Караџић и други великани.

 – Захваљујући видовитости градоначелника Лознице ми смо у Тршићу добили један фантастичан центар за културу, образовање и науку који ће пре свега бити намењен за изучавање свих друштвених наука – навео је он и додао да ће то подстаћи развој и других значајних места као што је Бања Ковиљача што ће допринети да Лозница изгледа много лепше.

Како је навео, Србији предстоје године узлета и проширивање привредне активности што је видљиво кроз већи буџет и суфицит четврту годину заредом, а направљен је и велики искорак у области образовања, првенствено информационих технологија и дигиталитације где смо, како је рекао, можда и први у Европи.

– Желим вам много успеха, здравља и, што је председник посебно нагласио, више деце да би млади људи и њихови потомци  видели да Србија даје боље услове за живот. Ми се везујемо за научну дијаспору и улагаћемо управо у те гране које младе људе могу да задрже у Србији – поручио је министар просвете.

Након обраћања градоначелник Лознице и председница градске скупштине Милена Манојловић Кнежевић уручили су повељу и плакете града. Повељу је у име главног извршног директора компаније „Минт” Чин Рон Хуа примио генерални директор „Минта” за Европу Џими Вонг који је том приликом исказао да је почаствован и захвалио се Богу што их је довео у 8.000 километара удаљену Лозницу где су их људи који ту живе привукли да инвестирају што не би било могуће без подршке градоначелника и његовог тима, пријатељски настројених и посвећених Лозничана.

 У име добитника плакета града обратила се Др Катарина Зељић, ванредни професор Биолошког факултета Универзитета у Београду која се захвалила руководству града на челу са градоначелником и Лозници на неуморности, истрајности и константној инспирацији у неговању правих вредности „чиме се осигурава будућност Лознице”.

– Лозница је кроз активности Градске управе од вајкада подстицала различите облике креативности и предузетништва, подржавала умност и слободу својих грађана. Није мала ствар бити везан за крај наших највећих великана Караџића, Цвијића, Богићевића, Поповића и ко зна још колико њих о којима ћемо тек чути јер град дуги низ година управо о томе води рачуна, да се чује за најбоље примере – нагласила је Зељић.

Добитници плакета града су „Натура трејд” д.о.о., производно трговинско предузеће, Лозница, Етно село „Сунчана река” Горња Ковиљача, Драган Горданић, пољопривредни произвођач, Ново Село, Др Катарина Зељић, ванредни професор Биолошког факултета Универзитета у Београду, Мр Слободан Бата Симић, заменик председника Савеза проналазача Србије, Др Зоран Ковачевић, специјалиста оториноларингологије, Лозница, Удружење Лозничана из Суботице, Удружење жена „Калина”, Лозница, Боксерски клуб „Лозница”, Лозница, Тамара Грујић, ауторка и водитељка серијала „С Тамаром у акцији”.

Приређен је и пригодан културно-уметнички програм у којем су наступили оперска примадона Јадранка Јовановић, драмска уметница Андријана Виденовић, драмски уметник Лепомир Ивковић, вокални солиста Катарина Божић, , драмски уметник Александар Саша Пилиповић и корепетитор Нада Матијевић.