Одржан састанак у циљу извођења показне вежбе

26. октобар 2021.
sastanak-okc-trsic-pokazna-vezba

У Научно-образовно културном центру „Вук Караџић” данас је одржан састанак у циљу организовања показне вежбе реаговања у ванредним ситуацијама на територији нашег града под називом „Систем 2021″. Састанку су присуствовали градоначелник Лознице Видоје Петровић са својим сарадницима, представници Сектора за ванредне ситуације Републике Србије и Управе за цивилну заштиту Републике Српске.

Градоначелник Лознице указао је на важност високог степена обучености, оперативне спремности и добре сарадње свих учесника у показној вежби у циљу што ефикаснијег реаговања у ванредним ситуацијама као што су природне непогоде и друге кризе што је, како је истакао, од изузетног значаја за наш крај, посебно ако се узму у обзир катастрофалне поплаве које су задесиле Лозницу 2014. године и проузроковале немерљиву штету.

Како је објаснио, показна вежба има детаљно разрађен сценарио како ће се одвијати по сегментима због чега је добра синхронизација свих учесника кључна.

– Само ако свако зна свој посао и како да поступа, реаговање у ванредним ситуацијама биће успешно јер ништа „не сме да нас изненади и затекне неспремне” што је управо и главни циљ оваквих вежби, да будемо спремни да реагујемо благовремено у сваком моменту – закључио је Петровић.

Помоћник начелника Сектора за ванредне ситуације,  Иван Бараз,  казао је да је добра сарадња са Градом Лозницом у претходним годинама дала одличне резултате и да се организовањем ове вежбе тај тренд наставља, а све у циљу адекватне цивилне заштите у кризним ситуацијама и безбедности свих грађана Лознице и Србије.

Александра Ивановић из Управе за цивилну заштиту Републике Српске рекла је да ће максимално подржати извођење показне вежбе и ангажовати све расположиве ресурсе у том погледу, јер је то, како је нагласила, веома важан вид изузетно добре прекограничне сарадње са Градом Лозницом и Републиком Србијом.

Заменик начелника Управе за ватрогасно-спасилачке јединице и цивилну заштиту Сектора за ванредне ситуације Владо Племић представио је присутнима детаљан сценарио извођења вежбе и изнео шта све учесници треба да обезбеде и ураде како би све протекло по плану, након чега је организован обилазак терена где ће вежба бити организована.