Од сутра јавни позив за куће и окућнице на селу

30. новембар 2023.
stalovic-poziv-kuce-na-selu

Позитивна искуства и праксе се непрекидно  унапређују и, у том смислу, после две успешне године, и у овој је расписан јавни позив за доделу бесповратних новчаних средстава породицама за куповину, реконструкцију и изградњу кућа са окућницама на сеоском подручју на територији Лознице у 2023. години. Ту активност руководство града покренуло је међу три прве локалне самоуправе у Србији.  Такав конкурс  реализован је 2021. године за десет породица са 27 деце а у прошлој години четири породице су оствариле право за доделу средстава – две куће у изградњи и две које су реконструисане где живи десеторо деце. Ове назнаке данас су на конференцији за штампу изнели Дејан Сталовић, члан Привременог органа Града Лознице и Јелена Спасојевић, председница комисије за доделу ових средстава.

– Ове године наменски је из буџета планирано 6.000.000 динара а основни циљ јесте у подстицајима за оснаживање породица и родитељства, као и допринос уравнотежености развоја града што је свакако неки од основних циљева руководства града на челу са Видојем Петровићем. Ово је позив за све младе породице, брачним и ванбрачним паровима који немају навршене 43 године или је реч о самохраним родитељима који живе са једним или више малолетне деце. Средства се могу употребити за куповину сеоске куће у површини до сто квадрата у максималном износу о 1.200.000 динара или изградњу сеоске куће до сто квадрата у истом ценовном износу. За куће у реконструкцији предвиђен је износ до 600.000 динара.  Како је истакао Сталовић, породице могу само једанпут остварити овакве стимулације и додао да се средства  одобравају држављанима Србије са пријављеним пребивалиштем на територији града Лознице не краћим од годину дана и опште прихватљиве услове  да нису под судским истрагама и немају другу стамбену имовину, те да сви подносиоци захтева не могу имати, као брачни пар, месечна новчана примања већа од две просечне нето зараде запослених у Лозници. То је, у овом тренутку, за две плате износ од 137.962 динара. Породице које имају већа примања вероватно могу лакше да приуште овакве инвестиције, рекао је Дејан Сталовић.

Заинтересовани све информације могу добити преко сајта Града Лознице а документација са свим матичним уверењима и доказима се предаје Одељењу за друштвене делатности. Сваког 15. у месецу објављиваће се ранг листе нових корисника који су остварили право на тај вид подршке па се већ 15. децембра очекује да буде познато ко су први корисници подстицаја за куповину, изградњу или реконструкцију сеоских кућа. Крајем децембра планира се потписивање уговора у којима се корисници обавезују  на проверљивост утрошених средстава, оверама судских вештака и нотара. Сва документација се може преузимати и преко сајта града или у Градској управи са свим упутствима  већ од сутрашњег дана.  Додатне информације могу се добити и телефоном 015 879 239 или канцеларији број 113.