Обележено двадесет километара шумских стаза

17. август 2023.
eko-kamp-2023

Седми по реду, на истом месту у родном селу Вука Караџића завршен је четвородневни еколошки камп “ЕкоЛо ФЕСТ 2023″ . Организовала га је лозничка Канцеларија за младе у партнерству са удружењем ”Чуваркућа” из Тршића. Ове године учествовало је десет волонтера, дошли су из више места Србије као и један из Алжира.

Ово је један од најбољих кампова које смо до сада имали, истичу организатори. У односу на претходне године ове су променили концепт, бавили се обележавањем пешачких и стаза за планински бициклизам јер су приметили да су последње две године Тршић и Троноша постале праве оазе за љубитеље планинског бициклизма. Кажу, да се све више људи из других градова интересује за такве стазе на нашем подручју. Такође велики број туриста који посете Тршић желе да прошетају до више од седам векова старог Манастира Троноше у коме је Вук почео образовање.

До сада је обележен 21 километар стаза и критичне тачке тако да туристи и бициклисти не могу да скрену са правог пута, а у другој половини септембра планирано је да се обележи још 15 километара стаза. Обележена је сада још једна стаза, она према планинском конаку ‘’Милица’’ из правца Тршића, која је уједно и једна од најпосећенијих у летњем периоду.

Камп је организован са циљем да се изради јединствена мапа да би туристима и бициклистичким скенирањем QR кода за мобилни телефон могли да се користе осим на местима где нема доброг сигнала мобилне мреже.

Еколошки камп у Тршићу је прошле године уврштен на листу европских волонтерских кампова, и као што је познато данас има велику подршку града Лознице али и Младих истраживача Србије, Еколошког удружења „Вилин коњић“ и конака „Чуваркућа“. Мештани Тршића су добро прихватили волонтере које радује што на местима раније уклоњених дивљих депонија у шуми нису ‘’никле’’ нове тако да се труд учесника претходних кампова исплатио.

Захваљујући љубитељима природе „ЕкоЛО ФЕСТ 2023“, туристи и бициклисти ће се лакше снаћи у шумама око Тршића и Троноша. Волонтери су урадили свој део посла, а сада је на онима који буду користили обележене стазе да сачувају нетакнуту природу.

Извор: Курир