Обележено 80 година од страдања недужних цивила у Драгинцу

19. октобар 2021.

Комеморативним скупом у Драгинцу и полагањем венаца на спомен-костурницу обележена је 80. годишњица од страдања 2950 недужних цивила горњег Јадра, у периоду од 14. до 19. октобра 1941. године.

У име руководства Града Лознице скупу у Драгинцу обратио се помоћник градоначелника Љубинко Ђокић који је подсетио на трагичне догађаје и злочине који су се тада одиграли.

– Нема села у Србији у којем је у једном дану убијено толико људи и угашено толико породица. Немачки генерал, зликовац, коме овде не желим да поменем име, је издао наредбу својим војницима која гласи: „Морате да прокрстарите овом земљом којом се 1914. потоцима лила немачка крв”. После стравичне наредбе уследили су стравични злочини. Поход на Мачву и Подриње почео је 28. септембра, а већ око 10. октобра Немци долазе у наше крајеве и чине нечувене злочине. Њихов циљ је био спалити сва села на северној, источној и западној страни Цера и уништити сво становништво и све оно што служи народу. У тим походима највише су страдали грађани Драгинца, Јаребица, Филиповића, Симиног брда и у таквим стравичним злочинима ватра слободе није угашена – казао је он и додао да је после година окупације дошла слобода.

– Оно што је порушено је изграђено. Оно што запаљено је обновљено, али људске животе нико није могао вратити. И данас после 80 година ми се окупљамо овде и одајемо пошту недужно страдалим и молимо се и бранићемо да ови крајеви никад више не буду на мети убица – поручио је Ђокић на комеморативном скупу.

У име Владе Републике Србије присутнима се обратио државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор који је рекао да спомен-костурница у Драгинцу потврђује сав бесмисао и погубност политике насиља, агресије и мржње са једне стране и тежње за животом, слободом и љубављу са друге стране.

– Драгинац је место наше туге и поноса. Натопљен српском крвљу обавезује нас да се са тугом сећамо свих овде побијених, али и опомиње да морамо бити поносни што смо пре 80 година били део антифашистичког покрета и борци за слободу и као и увек на правој страни историје – поручио је Капор и истакао да не треба да дозволимо да се историја прекраја већ да треба да се ујединимо и прекинемо са поделама.

Уз државне и војне почасти, код спомен костурнице у Драгинцу венце су положили  представници  Владе Републике Србије и Града Лознице, представници Основне Школе „14. октобар” у Драгинцу, Меморијала „Драгинац”, СУБНОР-а и других удружења опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Организатор државне церемоније је Владин Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.