Обележено 211 година од Боја на Лозници

19. октобар 2021.
boj-na-loznici

Град Лозница и Центар за културу „Вук Караџић” обележили су данас 211. годишњицу од Боја на Лозници. Помоћник градоначелника Љубинко Ђокић истакао је да Бој на Лозници, под вођством војводе Анте Богићевића, представља једну од најзначајнијих победа српских устаника у Првом српском устанку подсетивши на историјска збивања у том периоду.

– Становништво Јадра, у жељи да се ослободи турске власти масовно се дигло на устанак.  Наш крај Јадар је у то доба био у оквиру Зворничког санџака односно Босанског пашалука. Нису се Турци хтели одрећи пограничних делова јер су им били потребни из два разлога – за убирање дажбина и зато што су били погодни терени за упад у Централну Србију. Највећи бој се одиграо 1810. године када су Турци мобилисали око 40 хиљада војника и опколили око 1200 Антиних устаника. Анта је морао потражити помоћ из Шапца од Луке Лазаревића и из Ваљева од Јакова Ненадовића, али док се Карађорђе није вратио са Делиграда и Варварина и повео 10 хиљада бораца из Београдске и Смедеревске нахије није се могла преокренути борба – казао је он и додао да када се осврнемо кроз историју видимо да је Бој на Лозници представљао исцртавање граница Западне Србије.

– Данас, 211. година после тога, наша држава дипломатским путем исцртава Јужну границу, а ми у Лозници, на челу са градоначелником, боримо се да будемо што више на услузи народу, да исцртавамо што више путне, енергетске и комуналне инфраструктуре, да проширујемо капацитете дечје установе, обнављамо одељења Опште болнице, да градимо спортске објекте и друго. Поштујемо наше претке и увек ћемо их поштовати, али морамо се борити за будуће генерације – поручио је Ђокић.

Венце на гроб Антонију Анти Богићевићу у капели код Цркве Покрова Пресвете Богородице у Лозници положили су представници Града Лознице и Центра за културу. Бој на Лозници кроз историјске списе и сведочења представио је кустос, историчар и управник Музеја Јадра Центра за културу Горан Вилић.