Обележено 210 година од Боја на Лозници

19. октобар 2020.

Церемонија обележавања 210 година од Боја на Лозници одржана је данас на платоу испред цркве Покрова Пресвете Богородице где су се присутнима након парастоса чуварима Лознице обратили Његово преосвештенство, Епископ шабачки, господин  Лаврентије и помоћник градоначелника Лознице Љубинко Ђокић.

Епископ Лаврентије рекао је да су окупили како би се присетили „великих витешких дана, наше напаћене јуначке прошлости и тешких момената када је овај град био у мукама подсећајући на речи вође лозничких устаника, подрињског војводе Анте Богићевића, „Нагло Турци на град наваљују, рукама се за бедем хватају. Земља јечи, ведро небо звечи, ко ће Турској сили одолети”.

Према речима епископа Лаврентија у тим данима калила се наша слобода која је плаћена животима наших предака.

– Лозница је крвљу натопљена, шта су све ови бедеми око града запамтили то је нама тешко и помислити. Нека господ бог да тим витешким јунацима и нашим прецима рајско насеље и нек се одужи он за жртву коју учинише да би нама било боље и да би могли живети у слободи – поручио је епископ Лаврентије.

Помоћник градоначелника Лознице Љубинко Ђокић поздравио је све присутне у име градоначелника и подсетио на то како се одиграо Бој на Лозници истичући да је то била крвава борба и да је историја на нашим просторима забележила сурова догађања.

– Овај бој на Лозници се сврстава у ред Боја на Мишару, Боја на Делиграду, на Варварину и била је то врло важна борба где су се исписивале западне границе Србије. Поштовани пријатељи после 210 година наше руководство се бори, али на срећу не оружјем него дипломатијом са циљем да испишемо јужне границе наше земље. Ми у Лозници се боримо да изградимо путеве, комуналну инфраструктуру да реконструишемо школе, да изградимо нова обданишта, спорстке терене и надам се да ћемо бити успешни као што су били наши преци – поручио је помоћник градоначелника.