Обележена 150. годишњица Гимназије “Вук Караџић”

8. новембар 2021.
gimnazija-150-godina

Поводом обележавања јубиларних 150 година Гимназије „Вук Караџић“ Лозница помоћник градоначелника Љубинко Ђокић подсетио је да је ова, једна од најстаријих школа у Србији, почела са радом 1871. године одлуком Народне скупштине Кнежевине Србије, да је за 100 година свог постојања одликована Орденом заслуга за народ као и да је добитник Вукове награде и Повеље Града Лознице.

– Поносни смо на рад ове установе. Град Лозница је зато издвајао средства за реконструкцију крова, замену олука, дела фасадне столарије, подова, уградњу спуштених плафона, реконструкцију тоалета и свега осталог. Жеља градоначелника била је да поводом 150. годишњице изградимо нову фискултурну салу за Гимназију међутим то се мало одужило због усаглашавања идејног решења пројектанта са Заводом за заштиту споменика културе. При крају је израда пројекта за грађевински дозволу. Определили смо у буџету Града  23 милиона динара и што пре ћемо расписати јавни позив за извођача радова – указао је Ђокић.

Како је истакао, ученици Гимназије нису промовисали само ову школу већ и град Лозницу далеко од граница Србије.

– Познато је да је Јован Цвијић ишао у ову школу као и многобројни дотори наука који раде по целом свету и поносни смо на све њих – казао је Ђокић.

Директор Гимназије „Вук Караџић“ Дарко Несторовић рекао је да је поносан што обележавају овај значајан јубилеј као и да ће када се стекну услови за то с обзиром на пандемију, бити одржана свечана академија поводом 150. годишњице и Дана школе.

– Гимназија данас има три смера и 700 ученика који сваке године остварују завидне резултате на републичким такмичењима – истакао је Несторовић и захвалио се ученицима на уложеном труду.

– Захваљујем се и Граду Лозници за велику помоћ при реализацији свих програма и пројеката. Поносан сам што ћемо наредне године добити и нову фискултурну салу опремљену по најсавременијим стандардима – казао је Несторовић и честитао јубилеј свим садашњим и бившим ученицима и професорима.