Обележена 109. годишњица од Церске битке

19. август 2023.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и председник Одбора за неговање традиција ослободилачких ратова Србије Никола Селаковић предводио је данас државну церемонију и одавање почасти поводом обележавања 109.  годишњице од Церске битке у Текерешу. Свечаном програму претходио је црквени обред  и полагање венаца које су поред министра Селаковића на споменику оставили  представници Министарства одбране и Војске Србије, градова  Лознице и Шапца, Мачванског управног округа и  других  општина, амбасада, као и представници бројних удружења и грађана.

Присутнима  се у име града домаћина најпре обратио Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника Лознице који је истакао да је Церска битка, у којој је српска војска поразила трупе аустроугарске армије била  прва велика победа савезника у Првом светском рату, а вођена је од 12. до  24. августа око планине Цер и неколико села у њеној непосредној околини.

– Сјајни су момци ови Срби, они умеју да бране своју земљу и тек сам 1914. године у Србији, схватио да је љубав малих народа према слободи јача од насиља великих и моћних. Тим речима је познати писац Егон Ервин Киш као припадник 21. прашке регименте која се прва сукобила са српском војском представио церску епопеју, рекао је у поздравној речи помоћник градоначелника Љубинко Ђокић.

Подсетио је да су у неравноправној борби српски официри и српски војници и српски сељаци победили, „тешко и крваво јер су имали пред собом мотив да је иза линије фронта, њихова земља, њихова кућа, њихови родитељи, њихова деца која нису имала одступницу“. На Церу је вођен одбрамбени рат, а како је даље истакао, Србија никада није водила освајачке ратове.

– Знамо ми поштовани пријатељи да се Србија и данас бори са надмоћнијим од нас, али на срећу, не оружјем као наши преци, него дипломатијом. Зна Србија и наш председник какву Србију жели – Србију мира и достојанства, у којој ће да се ради и да се гради, у којој ће се отварати нова радна места, изграђују институције… Е то су циљеви на којима су сви ангажовани и за које се вреди борити, а светли примери церских јунака у чију част смо се данас окупили су наша прошлост и наш идентитет и неће никада бити заборављени. Нека им је вечна слава, живела Србија, поручио је Ђокић.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Никола Селаковић, је пренео поздраве председника републике Александра Вучића и наше владе, рекавши на почетку свог обраћања да је на данашњи дан, пре 109 година, читавим светом одјекивала само једна реч – Србија!

– Налазимо се на месту које је дало повод за такав одјек, планини Церу која је ушла у легенду и историју коју је исписивао наш народ и бесмртна војничка генијалност Степана Степановића, који је у овом боју добио чин војводе. Аустругарска врховна команда је сматрала да ће у кратком року сломити нашу храбру војску, да ће Бугарску, Румунију и Турску приволети на своју страну са намером, како је рекао, да већ након седам дана, 18. августа освоје Ваљево као поклон цару Францу Јозефу, за његов рођендан.

Селаковић је додао да су на тај начин, између осталог, занемарили моралну супериорност српске војске као оружје које велика царевина није имала у свом арсеналу. Златни венац славе на Церу однела је друга српска армија која је у кључном моменту одбрану претворила у контра напад, заузела коте Трајан и Косанин град и за пет дана истерала непријатеље из отаџбине. Наводећи да је велики успех српске војске против десет пута надмоћнијих Аустро-Угара био прва савезничка победа, Селаковић је рекао да на овај дан којим се поносимо треба увек да се сећамо и бешчашћа и ужаса зверстава које је непријатељ починио у Мачви и Поцерини над децом, мајкама и старим лицима.

– Ову битку и овај рат добио је српски сељак, обичан човек, домаћин, онај кога је Пашић назвао Гуњац и Опанак. Гуњац и Опанак је створио ову земљу, ослободио је турског ропства, оросио је ову земљу крвљу, допринео да правда, слобода, једнакост никну, преврћући кладе и пањеве, крчећи поља и лугове да их житом и пшеницом засеју, Гуњац и Опанак подизао је школе и судове, радио је неуморно и по жези и по снегу и мразу, пунио кошеве храном, амбаре житом, стаје стоком, пивнице вином и ракијом, одвајао је од својих уста у неродној години давао је судијама да му правду деле, војсци да се ратној вештини научи и наоружа… давао је просвети да обучи младеж науци и поштењу, Гуњац и Опанак то је народ и он треба да буде по правди највећи господар своје земље. И зато је најмудрији управник једног народа сам народ. Гуњац и Опанак је победио на Церу, на Колубари, Мачковом камену, Кајмакчалану је пробио Солунски фронт…

И шта данас 109 година после Церске битке, запитао је Селаковић. Свесна захвалност, али и дужност. Дужни смо да причамо о Церској победи и да подсећамо цео свет да смо доказали и показали како се брани отаџбина, како се воли слобода, да се величина једног народа не мери његовом бројношћу, већ подвизима као што је овај, церски…

Генерација пре сто година оставила је овај импозантни споменик у Текеришу, генерација наших очева је направила филм о Церској бици, а данас захваљујући прегалаштву мачванском управном округу и свих локалних самоуправа и подршци коју је том пројекту пружио председник републике Александар Вучић, ова генерација има задатак да на врху Цера подигне меморијални комплекс у част церских и иверачких јунака. Министарство на чијем сам челу има задатак да се посвети том великом прегнућу. На крају обраћања Селаковић је закључио да ,,као што су нас 1914. Године нападали, нападају нас и дан данас. Оно што тражимо је да само поштују морални историјски капитал српског народа, који јемного пута показао да је на правој страни историје био, јесте и биће. Нека нас оставе да у миру отаџбину чувамо и градимо, да када је неко нападне да је бранимо.“

У организацији Одбора за неговање традиције ослободилачких ратова и лозничког центра за културу „Вук Караџић“ крај спомен комплакса у Текеришу изведен је пригодан уметнички програм.