Обележена 107. годишњица Гучевске битке

12. септембар 2021.

Полагањем венаца на спомен-костурницу на Гучеву и пригодним културно-уметничким програмом данас је обележена 107. годишњица Гучевске битке познате и као Битка изнад облака.

Венце у почаст страдалима у првој рововској бици у Европи положили су представници Града Лознице, Центра за културу „Вук Караџић“ из Лознице,  Удружења ратних добровољаца Србије од 1912-1918,  Удружења поштовалаца традиције ослободилачких ратова Србије и други.

У име града Лознице обратио се помоћник градоначелника Љубинко Ђокић, који је истакао да је Гучевска битка била неравноправна борба.

– Битка на Гучеву је део великих операција, које су вођене на јесен 1914. године у историји познате као битка на Дрини. Аустроугарска монархија је мобилисала толико војника, колико је била трећина становника Србије у то доба. Аустроугарски војници су били добро наоружани и задојени мржњом према свему што је српско за разлику од Србија, која је тек изашла из балканских ратова врло исцрпљена. Међутим, у тако неравноправној борби српски војници су пружили снажан отпор што је касније и помогло победи на Колубари. Колико је то била тешка борба најбоље говори изјава америчког новинара Џона Рида дата америчком часопису „Њујорк магазин“, који је непосредно после битке посетио Гучево: „Бирали смо земљу да не стајемо на људска тела“ – указао је Ђокић на историјске чињенице.

Према његовима речима, српски борци нису имали могућност одступања и гинули су јер су иза фронта била су њихова села, њихове куће, деца, очеви и мајке.

– И данас Србија води битку, али на срећу не битку какву су водили наши преци. Србија води битку за економски развој, за већу запосленост, за изградњу институција и могу рећи да сваки наш радни дан мора бити  бољи од претходног, а учење и знање мора бити наш приоритет. Модерна и снажна Србија је наш дуг према Степи Степановићу, према генералу Михајлу Рашићу, према Павлу Јуришићу, Милунки Савић, Момчилу Гаврићу и другима – поручио је Ђокић.

У обележавању годишњице „Битке изнад облака“ поред организатора, Града Лознице и Центра за културу „Вук Караџић“, учествовали су и Удружење грађана „Гучевски марш“ – Лозница, Београдски радио-аматерски клуб „YU1ANO“, Удружења која негују традицију ослободилачких ратова Србије, Друштво српско-руског пријатељства „Јован Цвијић“.

О Гучевској бици говорио је Горан Вилић, кустос историчар и  управник Музеја Јадра у Центру за културу „Вук Караџић“, а у уметничком делу програма наступили су Милутин Ђуричић, члан Гусларске секције КУД „Караџић“ и Етно-група „Лозице“.