Обележен Дан победе

11. мај 2024.
jugovic-djokic

Делегације Града Лознице, Војске Србије, касарне ‘’Поднаредник Момчило Гаврић“ у Клупцима, Градског одбора СУБНОР-а, представници политичких партија, удружења и Центра за културу ”Вук Караџић“ одали су пошту на лозничком Партизанском гробљу поводом 9. маја, Дана победе над фашизмом. Други светски рат био је највећи оружани сукоб у историји човечанства, рат у коме је живот изгубило око 75 милиона људи, у коме се догодио холокауст и бачена атомска бомба на људски род.

Поред тога, како је рекао Љубинко Ђокић, члан Градског већа,  у Лозници, „9. маја 1945. је добро победило зло, а у тој победи учестовали су и наши предаци који су се борили на правој страни. Нису нас обрукали као што то нису учинили ни њихови очеви који су се борили у Првом светском рату на Дрини, Церу, Кајмакчалану. Лозница је дала велики допринос у том рату, патриотизам је доказала не само у борби против непријатеља него и у прихватању избеглица са леве обале Дрине које су бежале из Хрватске. Ово време тражи опет неку борбу, али на срећу не онакву какву су водили наши преци, пушком, него борбу за убрзани економски развој, изградњу инфратруктуре, већу запосленост, изградњу институција, борбу за бољи живот наших грађана – поручио је Ђокић.

У Другом светском рату из лозничког краја погинула су 654 борца, 330 бораца остали су инвалиди, а поднете су и велике цивилне жртве, само у Драгинцу убијено је скоро 3.000 цивила октобра 1941. године. Те податке саопштио је пуковник, историчар Милош Дејановић.