Обележен Дан победе над фашизмом

9. мај 2023.

Девети мај као Дан победе над фашизмом у Другом светском рату пригодно је обележен програмским манифестацијама Центра за културу у Лозници у коју су били укључени представници Града Лознице и Савеза бораца ослободилачких ратова.

На Партизанском гробљу делегације Града Лознице, Војске Србије, Амбасаде Руске Федерације, СУБНОР – а, Меморијала Драгинац и Центра за културу положиле су цвеће крај хумке ослободилаца из 1944. године а потом,  и на Тргу Јована Цвијића откривањем спомен бисте Георгију Јакшићу, свирепо погубљеном  омладинцу из Маркушице у Славонији од немачких фашиста 1944. године. Након полагања венаца помоћник градоначелника Љубинко Ђокић је рекао да на  подручју града има 150 спомен обележја о којима се стара  локална самоуправа и да је недопустиво скрнављење симбола слободе из једног времена, на начин како је пре неколико година са овог места у парку непознати починилац однео Георгијеву бисту.

– Наша је обавеза да  се старамо о свим споменицима културе и ту је свима јасно да Град Лозница негује брижљив однос. Чувајући наслеђе из прошлости шаљемо јасне поруке да мислимо добро за будућност, како обновом бисти, спомен плоча, чесми, костурница тако и  парковског мобилијара. Сам чин вандалског приступа кроз рушење или крађу споменика  Георгију Јакшићу је чин за осуду јер представља његово поновно убиство, рекао је Ђокић и поручио да свако од нас чува белеге слободе  која је сваком човеку највећа вредност.

Сви учесници програма поводом Дана победе посетили су потом Музеј Јадра где је обновљена тематска поставка посвећена победи над фашизмом у Другом светском рату.