Обележен Дан града – Лозница крупним корацима иде у будућност

26. октобар 2020.

Градоначелник Лознице Видоје Петровић поручио је на свечаној академији поводом Дана града, у присуству великог броја гостију у Вуковом дому културе да поштујући своју традицију, све оне лепе догађаје и наше великане, који су положили животе у темеље наше државе ми сигурно имамо шансе да будемо достојни потомци славних предака каквих је Лозница имала, изнедрила и каквих има и данас.

– Они су ту у првим редовима и ја вас молим да једним великим аплаузом поздравите младе Лозничане који су се вратили у свој град, за које ми кажемо да су понос Лознице јер ће они управо да раде на јединственом пројекту „Лозница у будућности”. Ја сам пресрећан јер знам да ће Лозница и сутра бити у сигурним рукама, у рукама најбољих, а они јесу најбољи које Лозница има – рекао је градоначелник Видоје Петровић додајући да је већина учесника овог пројекта остварила изузетан успех са просечном оценом 9.5 и већом како на основним тако и на постдипломским студијама.

Градоначелник Лознице подсетио је још једном и на велику подршку председника Републике Србије Александра  Вучића, који је, како је рекао, одржан баш на овом месту 2017. године у Вуковом дому културе, обећао да ће у Лозници бити отворена једна фабрика, а сада их већ има две, „Адиент” и „Минт”, које ће запослити укупно 2500 људи као и на почетак изградње брзог пута Лозница-Шабац и друге инвестиције које ће допринети да Лозница у блиској будућности буде један од најразвијенијих градова у Србији.

– Данас Лозница захваљујући највећој подршци у свој историји коју  има од државе крупним кораком иде ка врху, а кренули смо са дна лествице српских градова и општина, из групе десет најнеразвијенијих и десет девастираних. Лозница је данас велико градилиште, људи се запошљавају, поносни смо подједнако на успешне домаће привреднике  и фабрике, али и на оне који су дошли овде захваљујући великој подршци државе. Недавно смо отворили “Адиент” у коме ради нешто мање од 900 људи, а биће запослено 1.500, док ће компанија “Минт” у наредном периоду почети са радом и запослити хиљаду људи. То су инвестиције од око 120 милиона евра. Ту је и пројекат “Јадар”, експлоатација јадарита из којег ће  се добијати литијум  и очекујемо од те инвестиције пуно  јер се процењује на више од милијарду америчких долара. Данас је дан када треба да удахнемо неку нову енергију за долазећа времена где ће будућност зависити искључиво од нас. Пред нама су времена изазова, али зна овај народ ко су пријатељи овога града и хвала им – рекао је градоначелник Видоје Петровић у свом обраћању на свечаној академији поводом Дана града.

Специјални изасланик и генерални секретар и председника Србије Никола Селаковић честитао је Дан града градоначелнику и свим гостима у име председника Србије Александра Вучића истичући да председнику Вучићу, када је у питању не само Лозница, већ и много градова, општина и вароши у Србији нису потребне речи којима би честитао јер он честита делима која су видљива на сваком кораку.

– Било је потребно да прође време смутњи и немира, времена у којима смо тражили компас не знајући да су наши компаси увек у нашој прошлости, у ономе што су у њој учинили велики људи својим великим делима – рекао је Селаковић упоредивши улогу и значај Вука Стефановића Караџића са оним што је Свети Сава учинио за српски народ.

– Када је у питању не само Лозница, Подриње, Мачвански округ, Западна Србија, Србија него васцели српски род можда је један од најбољих компаса, после оног који је поставио Свети Сава, баш онај који је поставио човек који је био дете вашега краја, а то је великан Вук Стефановић Караџић.  Било је потребно да прође готово два века да се подсетимо његових мудрих речи и осврнемо се на њих па да пред грађане Србије и Лознице, све више свакога дана и сваке године излазимо са нечим што можемо назвати ново лице – нагласио је Селаковић и додао, држећи у рукама билтен града „Ново лице Лознице”, да га је та публикација одушевила.

– Видео сам данас нешто што ме одушевило, на близу 200 страна само у слици и по којој речи, видео сам да смо нашли компас који нас је упутио шта треба да радимо. Ако хоћемо да успемо, а видимо да можемо, потребне су две ствари, једна је рад, а друга која је нама Србима толико била потребна у прошлости, чак и кад смо ову прву имали, јесу слога и јединство. Ако спојите слогу и рад, добијете ово што је сабрано у овој књижици. Вук је рекао, и то је тај компас и једна од водиља и наше државе, “Не брини ти, брајко мој, хоће ли народ пропасти или неће, него ради онолико колико си кадар. Па ако свако уради онолико колико је кадар, народ никада пропасти неће” – поручио је Селаковић и додао су ове Вукове речи идеја водиља председника и Владе Србије и градоначелника Лознице, који је према његовим речима, честит, добар и способан.

– Кључ успеха и великих резултата је управо то, почели смо напокон да радимо све више оно за шта смо кадри и резултат не изостаје. Наша је срећа што смо напокон проломили лед неуспеха и почели  све више и више да нижемо успехе. Ако свако од вас буде радио оно за шта је кадар Лозница никада пропасти  неће, него ће бити јача, боља и умноженија, овај град ће у временима  која следе бити све јачи, све развијенији,  све бољи – рекао је специјални изасланик и генерални секретар председника Србије Никола Селаковића.

Поред специјалног изасланика председника Републике Николе Селаковића свечаној академији поводом Дана града присуствовали су и представници Министарства просвете и технолошког развоја, његово Преосвештенство Епископ шабачки господин Лаврентије, затим и градоначелници и председници општина  Бијељина, Зворник, Мали Зворник, Крупањ, Осечина, Владимирци, Богатић, Лајковац, Коцељева, Угљевик, Лопаре, начелник Мачванског управног округа. Овај свечани тренутак са нама деле  и представници Министарства унутрашњих послова, Војске Србије, представници БИА, Основног и Вишег  суда, Основног и Вишег тужилаштва у Лозници и Шапцу, Компаније Рио Тинто, Минта, Адијента, Завода за јавно здравље, Вукове задужбине, Српске академије науке и уметности, Црквене општине, лознички привредници,  представници  политичких партија, народни посланици у Скупштини РС, одборници градске Скупштине, новинари локалних и националних медија.

На овогодишњој академији нису уручена висока признања, повеља и плакете, за допринос развоју и угледу града Лознице, због ситуације са корона вирусом и предстојећих парламентарних и локалних избора.

У уметничком делу свечане академије поводом Дана града Лознице изведена је представа „Лознички времеплов” у режији Дарка Камарита, према сценарију Саше Петровић у сарадњи са Зораном Тошићем и у продукцији Марка Станића.